Vlahušić: Početak specijalizacija i informatizacije primarne zaštite

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić potpisao je danas sporazum s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskom liječničkom komorom o početku specijalizacija iz obiteljske medicine, te označio početak probnog rada sustava informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Ove će jeseni sa trogodišnjom specijalizacijom iz obiteljske medicine započeti prvih 150 liječnika, a namjera je Ministarstva zdravstva da kroz 10-15 godina svih 2.500 liječnika primarne zaštite postanu specijalisti obiteljske medicine.

U ovoj je godini za specijalizacije osigurano 10 milijuna kuna, no troškovi će s povećanjem broja polaznika rasti, pa bi godišnje trebali iznositi između 30 i 40 milijuna kuna, koji će se osiguravati iz sredstava HZZO-a, naglasio je Vlahušić prilikom potpisivanja ugovora u Zdravstvenoj stanici u Dugavama.

U toj je zdravstvenoj ustanovi, koja je dio zagrebačkog Doma zdravlja Centar, označen i početak probnog rada projekta informatizacije primarne zaštite.

Kroz iduća dva mjeseca 55 timova obiteljske medicine iz četiri zagrebačka doma zdravlja, te iz Čakovca, Splita, Koprivnice, Križevaca i Požege, isprobat će najnovija softverska rješenja na području zdravstva.

Nakon toga će povjerenstvo Ministarstva zdravstva izabrati najprikladnija rješenja čije bi uvođenje u sve hrvatske domove zdravlja trebalo krenuti početkom iduće godine.

Svaki od 55 timova uključenih u projekt dobio je dva računala, za liječnika i medicinsku sestru, koja su umrežena u sustav HZZO-a, a u čekaonicama domova zdravlja probno su postavljeni info-pultovi gdje se pacijenti mogu sami naručiti kod liječnika koristeći informatičke mogućnosti svoje zdravstvene iskaznice.

Pročitajte više