Vlakovima u Hrvatskoj prevezeno više robe, broj putnika je u padu

Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

U prvom tromjesečju ove godine željeznicom je prevezeno 27.9 posto više robe i četiri posto manje putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je danas Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). 

U prvom tromjesečju HŽ Putnički prijevoz prevezao je četiri posto manje putnika u odnosu na isto razdoblje 2023., njih ukupno 5.77 milijuna, dok je broj putničkih kilometara smanjen za 22.6 posto, na 239 milijuna.

Iz HAKOM-a ističu kako je do smanjenja broja putnika i putničkih kilometara došlo uglavnom zbog promjene metodologije izračuna broja putnika i putničkih kilometara od 1. srpnja 2023. koja se odnosi na prikazivanje podataka o prijevozu redovitih studenata kojima je od 1. listopada 2022. odlukom Vlade RH subvencioniran prijevoz vlakom.

Veliki rast teretnog željezničkog prijevoza

Što se tiče pokazatelja teretnog željezničkog prijevoza, nakon smanjenja prijevoza robe prošle godine, u prvom je tromjesečju došlo do snažnog rasta. Teretnim željezničkim prijevozom, u odnosu na isto razdoblje lani, prevezeno je 27.9 posto više robe, ukupno 4.5 milijuna tona, uz 8.9 posto više ostvarenih tonskih kilometara.

Teretni prijevoznici su u tom razdoblju zabilježili i rast prihoda od prijevoza robe za 16.4 posto.

Teretni prijevoznik HŽ Cargo prevezao je 8.5 posto više robe, uz 1.6 posto manje tonskih kilometara, dok su ostali teretni željeznički prijevoznici prevezli 41.3 posto više robe i ostvarili 21.2 posto više tonskih kilometara. 

HŽ Cargo je na kraju prvog tromjesečja 2024. imao udjel od 34.8 posto ukupno prevezene robe i 48.9 posto ostvarenih tonskih kilometara.

Od ukupno 19 teretnih željezničkih prijevoznika, 13 ih je bilo poslovno aktivno, a šest prijevoznika u spomenutom razdoblju nije prevozilo robu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.