Vlasnica kafića tvrdi da je uhapšena iako nije kršila mjere: "Odveli su me u pidžami"

Foto: FaH

MARIJANA TROGRLIĆ vlasnica je kafića Aquarius u općini Lovreć kod Imotskog.

Njezin kafić je trenutno zatvoren zbog mjera, a Trogrlić je za Nacional ispričala svoje iskustvo koje je početkom veljače doživjela s policijom.

Trogrlić kaže su se 5. veljače ispred njezinog lokala pojavila dva policijska vozila s rotacijama. Izašla je iz kuće u pidžami, kaže, da vidi što se događa. Kad je pitala policajce koga trebaju, oni su joj odgovorili da se nje to ne tiče te da imaju dojavu da je kafić otvoren. Trogrlić nije htjela pustiti policajce u kafić bez naloga nakon čega su je odmah uhitili.

Kako Trogrlić prepričava Nacionalu, uzeli su joj mobitel, a od stvari je uspjela dohvatiti samo osobnu torbu te je susjedu zamolila da ostane s bolesnom djecom, a njima poručila da će se brzo vratiti. 

Petnaest minuta je, prepričava Trogrlić, sjedila u policijskom vozilu. Nitko joj ništa nije rekao, a onda je stiglo treće vozilo u koje su je premjestili i odveli je u policijsku postaju u Imotskom.

Suprug pozvao susjede da u zatvorenom kafiću pogledaju utakmicu

Problem je nastao zbog nečega, kako Trogrlić kaže, čega nije ni sama bila svjesna.

Naime, njezin suprug Nikola pozvao je susjede, njih petoricu, da te večeri dođu kod njega u zatvoreni kafić i pogledaju utakmicu talijanske nogometne lige koju je prenosila samo televizija čiju su pretplatu imali u kafiću. Pogledali su kraj utakmice, kaže Trogrlić, a ukupno je u prostoru bilo šest odraslih osoba i troje maloljetne djece. Ona tvrdi da uopće nije znala za to kad je policija stigla. Kaže da je odvedena u pidžami.

"Kafić je zatvoren, ali prostor nekad koristimo"

"Kafić je zatvoren, zaključan, ne služi mušterije, mi ne radimo. Ali, prostor kafića ponekad koristimo. Na primjer, ja pijem tursku kavu, ali suprug pije espresso. Uđe u lokal i spremi sebi espresso. Kad hoće pivo, ne ide u dućan, nego uzme iz kafića. Ponekad ručamo za stolom u lokalu, to je dio naše kuće. Ali objekt ne radi", pojasnila je Marijana.

Kad je stigla u Postaju granične policije Imotski, tvrdi da su joj prijetili socijalnom službom jer nije htjela otključati lokal. 

Na pitanje hoće li je pustiti, rekli su da će noć morati provesti u postaji te da ima pravo na jedan telefonski poziv.

Tek idući dan saznala da je suprug zapravo pustio policiju u kafić, sastavili su zapisnik i otišli

Tek idući dan je saznala da je njezin suprug Nikola policajcima otvorio vrata kafića Aquarius. U kafiću je bilo njih devet. Policijski službenici su ušli i sastavili zapisnik.

"U zapisniku piše da su u prostoru kafića zatekli devet osoba što nije kršenje mjera jer je dozvoljeno okupljanje do deset osoba kao i da gosti nisu posluženi pićem", kaže turistički inspektor Ivica Rebić u zapisniku od 8. veljače ove godine. Kao državni inspektor, Rebić je u svom nalazu citirao policijski zapisnik.

Trogrlić je, tvrdi, noć provela u podrumskoj ćeliji. Opisala ju je kao malu, prljavu prostoriju, samicu s visokim zidovima i visokim stropom. Kaže da nije bilo grijanja, svjetla ni prozora, samo vrata s rešetkama, kao i da nije bilo kreveta, već samo strunjača.

Kaže da su na zidovima bila ispisana nekakva imena i poruke, te da su se vidjeli i tragovi krvi. Opisala je tragove osušene mokraće u kutu te prostorije.

Jutro nakon razgovarala s krim policijom

Izveli su je drugo jutro oko 9 sati. Obavila je razgovor s krim policijom, odnosno krim inspektorom.

"Kada sam ušla u sobu za ispitivanje, jedan od dvojice službenika približio je električnu peć i pitao me jesam li cijelo vrijeme bila u pidžami. Rekla sam mu da jesam. Razgovor je bio kratak, službenici su bili puni razumijevanja, svjesni situacije. Obrazložili su da je ovaj slučaj eventualno prekršajni predmet, a ne kazneni.

Državni inspektorat došao je u ponedjeljak, 8. veljače. Predmet nadzora bila je, stoji u zapisniku, "kontrola pridržavanja Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja zbog sprječavanja prijenosa bolesti covid-19". Nadzor je obavio viši turistički inspektor Ivica Rebić, koji je u nalazu napisao da je ugostiteljski objekt zatvoren.

"Ništa nisam potpisala, niti kad su me uhitili, niti kad su me pustili. Jedino me se može vidjeti na kameri valjda. Ništa mi nije bilo jasno", tvrdi Marijana koja kaže da je kasnije zbog svega potražila psihijatrijsku pomoć te da je pisala ministru Božinoviću i MUP-u, ali da nikad nije dobila odgovor.

 


 

Pročitajte više