Vlasnik piramidalne štedionice odbija svjedočiti protiv Miloševića

JEZDIMIR VASILJEVIĆ, vlasnik propale štedionice ´Jugoskandik´ i 1992. godine kandidat za predsjednika Srbije, odbio je svjedočiti pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Haško tužiteljstvo zainteresirano je za Vasiljevićevo svjedočenje zbog sumnje da je novcem iz njegovih ´piramidalnih´ štedionica, koje su - uz Dafinu Milanović i njezinu ´Dafiment-banku´, čiji je postupak izručenja upravo u toku pred njemačkim pravosuđem - financirana nabava oružja za pobunjene Srbe u Krajini 1991. godine.

Vasiljević je, napominjući u izjavi za Televiziju B92 da je dosad osam puta davao iskaz haškim istražiteljima, te da je svaki puta govorio o putovima novca iz njegovih štedionica i eventualnoj kupnji oružja za Srbe u Hrvatskoj, kazao i da se u postupku koji se protiv njega vodi u Beogradu odlučio braniti šutnjom, jer ´sumnja da se njegovi iskazi dostavljaju Haškom sudu´.

´Odbio sam svjedočiti i rekao da ću se, ili sjetiti svih svjetskih dužnosnika, pogotovo američkih ili engleskih, ili nikoga. To im se nije svidjelo, pa više nisam svjedok, ali sam zato osumnjičeni. Otići ću u Den Haag sigurno, ali neću tražiti vladina jamstva´, kazao je Vasiljević Televiziji B92.

Pročitajte više