Vlasnik Traubisode spori prodaju: Zadro kupio Pipi kreditom, založio nekretnine i žigove Dalmacijavina

Screenshot: HRT

TRAUBI INTERNATIONAL američkog poduzetnika Salomona Berkowitza, uložio je žalbu na prodaju Dalmacijavina tvrtki Oštrc Marinka Zadre, suvlasnika Viro grupe. Žalba je po punomoćniku Andriji Klariću uložena na rješenje splitskog Trgovačkog suda od 16. studenog kojim je ispravljeno i dopunjeno rješenje o dosudi od 13. travnja.

Spas u zadnji čas

U žalbi se navodi kako sud zaključkom o prodaji nije odredio da kupac može založiti predmet prodaje radi dobivanja kredita kojim će isplatiti kupovninu, kako je to napravio Zadro, koji je 12. studenog zatražio od suda dopunu rješenja o dosudi na način da mu se omogući upis založnog prava na imovini stečajnog dužnika Dalmacijavina u stečaju radi dobivanja kredita kojim će podmiriti kupoprodajnu cijenu određenu u rješenju o dosudi od 13. travnja. Trgovački sud izašao je u susret te 16. studenog, posljednji dan roka za uplatu kupovnine od 70 milijuna kuna, donio rješenje kojim je dopunio rješenje o dosudi, premda je ono već postalo pravomoćno.

Ugovor o kreditu od 9 milijuna eura sklopljen je 10. studenog između Oštrca i Cim Banque iz Geneve, a založno pravo treba se upisati na vinograde u Drnišu i na Hvaru, ali i na žigove vina, alkoholnih pića i Pipija, poznatih brandova Dalmacijavina, i to u skladu sa sporazumom o zasnivanju založnog prava na pravu korištenja žigova sklopljenom 11. studenog.

Sud omogućio banci da upiše založno pravo na nekretnine i žigove

Berkowitz se poziva kako Zadro nije na vrijeme zatražio da mu sud omogući upis založnog prava na nekretnine, već je to učinio tek 12. studenog kada je rješenje o dosudi već bilo pravomoćno. Ističe kako u zaključku o prodaji sud nije odredio mogućnost zalaganja predmeta prodaje radi dobivanja kredita kojim će se podmiriti kupoprodajna cijena, a ništa o tome nema ni u rješenju o dosudi.

Drži da je sud 16. studenog donio nezakonito rješenje kojim mijenja pravomoćno rješenje o dosudi, i to tako da ozakonjuje već ranije sklopljen ugovor o kreditu temeljem kojeg će se na nekretninama, koje su predmet prodaje, upisati založno pravo u korist davatelja kredita Cim Banque i sporazum o zasnivanju založnog prava na pravo korištenja žigova. Time se, navodi se u žalbi, pogodovalo kupcu Oštrc pa su drugi potencijalni kupci stavljeni u nepovoljniji položaj.

Odakle sad Berkowitz?

Žalba Salomona Berkowitza došla je kao grom iz vedra neba. Berkowitz je 2011. godine namjerio kupiti Dalmacijavino, no plan se izjalovio jer nije osigurao bankarsku garanciju od 100 milijuna kuna. Ministarstvo gospodarstva odlučilo je tako početkom 2012. godine prepustiti Dalmacijavino stečajnom postupku. Društvo je u tom trenutku imalo više od milijardu kuna duga. Održano je 11 prodajnih ročišta, dok se nije pojavio Zadro spreman da kupi Dalmacijavino za 70 milijuna kuna. Bilo je to početkom godine, a novac je na račun suda uplaćen tek posljednjeg dana roka za uplatu kupovnine 16. studenog.

Žalba stopirala preuzimanje Dalmacijavina

Jučer je održana Skupština vjerovnika na kojoj je predočena i žalba Salomona Berkowitza. Državno odvjetništvo ne vidi ništa sporno u kupovini preko kredita sa zalogom na nekretnine i žigove Dalmacijavina, a Perica Mitrović, stečajni upravitelj, potvrdio nam je da je žalba stopirala preuzimanje tvrtke.

Skupština vjerovnika prihvatila je njegov prijedlog da se zaustavi proizvodnja i zatvore dućani, a radnici pošalju kućama, no sada je iskrsao problem sa održavanjem vinograda jer se ne mogu primijeniti agrotehničke mjere dok se ne obavi primopredaja tvrtke, što je žalba onemogućila.

"Sada su sve oči uprte u Visoki trgovački sud i ja se zaista nadam da će odluka biti donijeta uskoro kako ne bi nastala šteta u vinogradima", kazao nam je Mitrović.

 

Pročitajte više