Vlasniku potonule Nautike 64 kaznena prijava za utaju poreza od 850 tisuća kuna

SPLITSKA policija prijavila je za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i utaju poreza tešku 850 tisuća kuna Ivicu Mladinea i njegovog sina Dejana Mladinea, odgovorne osobe u tvrtki Obalna plovidba. Sumnja se da su od 2007. do 2010. godine koristili krivotvorene račune, netočno obračunavali i iskazivali PDV te tako oštetili proračun.

Smrt četvorice pomoraca još uvijek nije sankcionirana

Ivicu Mladinea šira je javnost upoznala kroz tragediju broda Nautika 64, koji se početkom 2001. godine s tovarom kamenih blokova iz Jadrankamena prevrnuo pred Anconom, povukavši u smrt četvoricu pomoraca. Ispostavilo se da je brod bio pretovaren, narušene stabilnosti, usto je plovio i rutom za koju nije imao dozvolu. 

Premda je optužnica protiv Mladinea podignuta početkom 2005. godine, suđenje još uvijek traje. Spis je u rad dobila nova sutkinja pa će sada cijeli dokazni postupak ispočetka.

Vinko Mladineo preuzeo "slavu" mlađem bratu Ivici

U međuvremenu je od Ivice daleko poznatiji postao stariji brat Vinko, donedavni šef Fonda za zaštitu okoliša, osumnjičen za višemilijunske malverzacije sa otpadom i sanacijom tvornica u Vranjicu i Obrovcu.

Neki brodari su se pobunili da se posao sa prijevozom otpada na zadarskom području namješta za Obalnu plovidbu, kojoj je zadarska Čistoća u četiri godine isplatila osam milijuna kuna. Između ostalog, tražila se i dozvola za međunarodnu plovidbu premda nitko ne zna zbog čega kada se radi o transportu sa obližnjih otoka u zadarskom akvatoriju.

Pročitajte više