Vlasti očekuju opadanje, njemački mediji porast zimskog priljeva izbjeglica

Foto: Hina

NJEMAČKI mediji u izvješćima proturječe procjenama vlade da bi broj izbjeglica koje pristižu u Europu mogao opasti u zimskim mjesecima navodeći različite faktore koji sugeriraju suprotan scenarij.

Welt am Sonntag se pozvao na "obavještajne službe" navodeći da bi pogoršanje situacije u Siriji moglo povećati priljev. Prema listu, unutar Sirije je razmješteno 7.6 milijuna ljudi, od kojih je više od 4 milijuna već napustilo zemlju.

Međunarodna organizacija za migraciju (IOM) je za Welt am Sonntag također rekla da očekuje porast, a ne opadanje izbjegličkog vala, što se podudara i s procjenom UNHCR, agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda.

Izvješća stižu u trenutku kada brojni dijelovi Njemačke, uključujući Bavarsku, bilježe prvi ovosezonski snijeg zbog čega raste zabrinutost zbog neadekvatnih prihvatilišta.  

Zima u šatorima

Situacija je loša na austrijsko-njemačkoj granici gdje izbjeglice prije razmještanja u druge zemlje borave u šatorima. Nekolicina njemačkih saveznih pokrajina, uključujući Sasku, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Brandenburg već su potvrdile da će dio tražitelja azila morati prezimiti u velikim šatorima, iako bi u njima trebalo biti tople vode i primjerenog grijanja.

UNHCR i druge agencije se užurbano pripremaju za "kriznu  zimu" diljem Europe, u nastojanju da osiguraju dovoljno smještaja i kreveta.

UN upozorava da nekolicina zemalja koje su uvele zabrane putovanja duž zapadne Balkanske rute ugrožava živote izbjeglica. "Ovo postaje neodrživo.., ne samo u svjetlu padajućih temperatura i rizika za djecu i druge s posebnim potrebama," rekli su iz UNCHR-a u petak.

Upozorenje o "potencijalnoj humanitarnoj katastrofi" koja bi mogla nastupiti u zimskim mjesecima je ranije ovog mjeseca izdano na razini EU, podsjeća DW.

Pročitajte više