Vlasti u New Yorku zabranile necijepljenoj djeci izlazak na javna mjesta

Ilustracija: EPA

U OKRUGU Rockland, u državi New York u SAD-u, došlo je do epidemije ospica. 

Zdravstveni djelatnici u toj državi objavili su kako je epidemija pogodila uglavnom ultra ortodoksne židovske zajednice, a okrug i država tražili su način da se izbore s epidemijom, piše New York Times.

Epidemija koju vlasti ne mogu iskorijeniti

Važno je naglasiti kako epidemija traje od listopada prošle godine, a država i okrug su se najprije protiv nje borili tako da su izvršnom naredbom povukli 6.000 necijepljene djece iz škola.

Gotovo 17.000 cjepiva protiv ospica, rubeole i zaušnjaka podijeljeno je tijekom 26 tjedana. 

Osim toga provedena je i javna kampanja o zdravlju u kojoj su dužnosnici iz okruga, liječnici i rabini govorili o važnosti imunizacije preko cjepiva. 

Nažalost, ništa od toga nije smanjilo tešku epidemiju koja hara okrugom Rockland u New Yorku od listopada. 

Dramatična mjera - zabrana pojavljivanja na javnim mjestima

Stoga su vlasti pribjegle jednom ekstremnom potezu. Prošlog utorka je tako predsjednik okruga, Ed Day, proglasio stanje nužde koje je na snagu stupilo u ponoć. 

Njome je djeci i tinejdžerima koji nisu cijepljeni zabranjeno pojavljivanje na svim javnim mjestima u okrugu.

Day je rekao kako vjeruje da se radi o prvoj takvoj naredbi u SAD-u, a da se ne sjećaju ničega sličnog, za New York Times potvrdili su i brojni zdravstveni službenici. 

Epidemija je najviše zahvatila ultra ortodoksnu židovsku zajednicu u Rocklandu. Brojni članovi te zajednice povezani su sa zajednicom u Brooklynu u kojoj su također primijećeni slučajevi ospica. 

U obje zajednice postotak uzimanja cjepiva je niži, dok se istovremeno šire informacije i radovi koji pozivaju na prekidanje primanja cjepiva. 

"Ne smijemo dopustiti pogoršanje situacije"

Vlasti su stoga povukle posljednji potez kojim su zabranile djeci i tinejdžerima pojavljivanje na javnim mjestima rekavši kako ne smiju dopustiti da se epidemija nastavi širiti. 

"Nećemo sjediti dok su djeca i naše zajednice u opasnosti", rekao je Day. 

2000. godine je objavljeno kako su ospice iskorijenjene iz SAD-a, ali su se ipak ponovno počele pojavljivati posljednjih godina. 314 slučajeva ospica potvrđeno je 2019. godine sve do 21. ožujka. 

Uz New York, epidemija se pojavila i u Washingtonu, Texasu, Illinoisu i Kaliforniji, objavili su iz Centra za kontrolu bolesti u SAD-u. U okrugu Rockland, u kojemu ima preko 300.000 stanovnika, zabilježena su 153 slučaja ospica od kojih je 48 zabilježeno tijekom 2019. godine. 

Cijepljeno samo 72,9 posto djece

Ed Day je za New York Times otkrio kako je samo 72,9 posto djece u dobi od 1 do 18 godina cijepljeno. Službenici su pokušali rekonstruirati epidemiju i utvrditi kako je izbila, ali su neki članovi zajednice odbili odgovarati na pitanja, a neki im se nisu ni javljali na telefon. 

Day je rekao kako se radi o ponašanju koje je neodgovorno i štetno za druge. 

Iako su u okrugu Rockland kao i u samom gradu New Yorku vlasti zabranile dolazak u školu djeci koja nisu cijepljena, utvrdili su kako su i druga mjesta poput trgovačkih centara i trgovina mjesta na kojima se može proširiti zaraza.

Stoga su uveli zabranu izlaska na javna mjesta za maloljetnike koja će na snagu stupiti u utorak, a trajat će 30 dana. 

Zabranjen im je odlazak u restorane, trgovačke centre, škole i vjerske ustanove. 

William Schaffner, specijalist za prevenciju bolesti sa Sveučilišta Vanderbilt, poručio je kako se ovom uredbom koju su proglasile vlasti provodi društvena izolacija pojedinaca. 

"Uzeli su svu podložnu djecu i zapravo ih izuzeli iz opticaja", rekao je. 

Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti 

Vlasti su posebno zabrinute jer se radi o jednoj od najzaraznijih bolesti. 

Virus može u zraku preživjeti do dva sata u zračnom prostoru u kojemu je bila zaražena osoba. Dovoljno je samo da je zaražena osoba na nekom mjestu disala, kihala ili kašljala i 90 posto osoba koje nisu cijepljene, a koje su izložene virusu će se zaraziti njime, pojašnjava američki Centar za kontrolu bolesti.

Cjepivo koje se daje protiv ospica učinkovito je u 97 posto slučajeva protiv ospica. 

Kada se pak radi o kaznama, ako mladi i tinejdžeri budu na javnim mjestima, a nisu cijepljeni, odgovarat će njihovi roditelji. 

Ako policija utvrdi da su necijepljenoj djeci dopustili da budu na javnim mjestima, prijeti im do šest mjeseci zatvora ili 500 dolara kazne ili pak oboje. 

Ugrožavanje građanskih sloboda?

No kako javlja New York Times, neki stručnjaci za zakone o javnom zdravstvu tvrde kako se u ovom slučaju može raditi i o ugrožavanju građanskih sloboda. 

Lawrence O. Gostin, profesor globalnog zdravstvenog prava na Sveučilištu Georgetown rekao je kako je za njega uredba koju su vlasti izdale jako problematična. 

Pita se radi li se o protuustavnoj odredbi. 

"Ovo je zapravo zatvaranje djeteta, a definitivno se radi i o ograničavanju slobode djece", dodao je. 

Profesorica prava sa Sveučilišta Northeastern je pak izjavila kako javni zdravstveni dužnosnici imaju velike ovlasti kada dođe do ovakvih kriza i epidemija, ali i kako je važno da te ovlasti koriste tako da ne budu kontraproduktivne. 

"Ovo bi mogla biti rijetka situacija u kojoj je ovakva naredba potrebna. Ali u brojnim sličnim slučajevima, problemi su u detaljima", zaključila je na kraju.

Pročitajte više