Desničar vodi političku emisiju, a za HRT je to zabavni program

Screenshot: HRT

HRT redovno reklamira, odnosno najavljuje emisiju voditelja Tihomira Dujmovića kao "političku emisiju", no ta je emisija svrstana u Zabavni program i na budžetu je tog dijela produkcije HRT-a.
 
Vrh Prisavlja nije nam jučer mogao objasniti zašto je slabo gledana politička emisija koju vodi rigidni desničar Dujmović u Zabavnom programu a ne u Informativnom gdje bi trebala i pripadati. 
 
Nitko na HRT-u nije mogao voditi emisiju o prošlotjednim događajima sa 2 gosta
 
Politička emisija "Iza zavjese" nije dio vanjske produkcije, već je HRT napravio proizvod za kojeg je procijenio da ni jedan novinar zaposlen u toj medijskoj kući nije u stanju voditi emisiju koja bi se bavila prošlotjednim događajima, a s dva gosta komentatora probranih od novinara, publicista, književnika, političara i povjesničara.
 
Dujmović je tako odabran kao vanjski suradnik, a navodno je bila procijena kako će se troškovi emisije, koji se kreću od oko 8 tisuća kuna tjedno, lakše opravdati iz budžeta Zabavnog programa, a ne iz Informativnog dijela. Isto tako bilo je lakše Dujmovićev angažman pravdati kao dio Zabavnog programa. 
 
Zašto je u Zabavnom programu? Zato što smo je tamo uvrstili 
 

"Spomenuta emisija u ovome trenutku ostvaruje u okviru Produkcijskoga odjela Zabava Hrvatske radiotelevizije jer je to rješenje u okviru jesenske programske sheme Hrvatske radiotelevizije", stoji u službenom odgovoru HRT-a na upit po kojem je kriteriju emisija "Iza zavjese" u Zabavnom programu. 

Emisija se emitira nedjeljom od 8.50 sati, a traje 50 minuta, uz Dujmovića tu su uvijek i dva gosta
 
"Emisija je ove vrste itekako potrebna, ako ne i nužna, javnomu medijskom servisu kakav je Hrvatska radiotelevizija. Ovako osmišljen format na jednome mjestu donosi sažeta lijeva i desna stajališta. Emisija bi također trebala biti neka vrsta vježbaonice demokracije jer bi se u njoj trebalo pokazati što se krije iza pojedinih političkih poteza", najavljivao je Dujmović svoju emisiju. 
 
Šarolik koncept emisije 
 
No, koncept same emisije je vrlo zbunjujuć. Naime, na početku su bili redovni gosti Josip Jović, bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije i današnji kolumnist u toj novini, te Branko Mijić, bivši glavni urednik Novog lista, da bi ovog tjedna zamijenjeni su s političarem Josipom Jurčevićem koji je predstavljan kao publicist i povjesničar te novinarom Denisom Kuljišem.
 
Isto tako, emisija nekada ima posebne priloge, a nekada ne. Od HRT-a smo zatražili "konceptualnu ponudu", odnosno koncept emisije. 
 
"Koncepcija emisije, ovisno o izboru teme, uključuje različite goste te je moguće da se neki među njima pojave i više puta, ovisno o temi i raspoloživosti sugovornika", stoji u odgovoru HRT-a.  
Obiteljska televizija
 
Podsjetimo kako je u travnju  ove godine vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenova Nevenku Dujmović vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatskoga radija. Nevenka je supruga Tihomira Dujmovića. 
 
 

Pročitajte više