VODEĆI IRANSKI DISIDENT PUŠTEN IZ ZATVORA UZ JAMČEVINU

Vodeći iranski disident, profesor Hashem Aghajari pušten je u subotu uz jamčevinu nakon dvije godine provedene u zatvoru jer je Irancima rekao da ne slijede svoje svećeničke vođe poput "majmuna".

Kad je taj profesor povijesti koji je u iračko-iranskome ratu 1980.-1988. izgubio nogu, osuđen 2002. godine na vješanje zbog bogohuljenja, studenti su organizirali nasilne ulične prosvjede. Na ponovnom suđenju kazna mu je preinačena na pet godina zatvora.

"Aghajari je u subotu oslobođen i na putu je kući", rekao je njegov odvjetnik Saleh Nikbakht. Prema njegovim riječima, Aghajarijevi su prijatelji skupili 970 milijuna riala (113 tisuća dolara), za jamčevinu. Više od 160 ljudi, među njima i profesori i svećenici, ponudilo je pomoć u prikupljanju toga novca.

Zbog naravi šijitskoga islama koji se temelji na emulaciji učenih osoba, svaki vjernik izabire osobu vrijednu emulacije, obično ajatolaha, za svoga duhovnoga vođu, smatralo se da Aghajarijeve riječi dovode u pitanje čitav sustav islamske države koju predvodi svećenstvo.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više