Voditelj akcije spašavanja Hrvatice u BiH: Ima teške ozljede, na terenu 100 spasilaca

Foto: Facebook

OD KASNIH popodnevnih sati traje akcija spašavanja ozlijeđene hrvatske planinarke koja se nalazi na litici visokoj 400 metara na planini Velež kod Mostara, što iznimno otežava napore spasilaca da joj pomognu, dok mediji iz Republike Srpske navode da se s njom nalazi i jedna muška osoba.  

"Operacija je u tijeku. Momci iz Gorske službe spašavanja došli su do nje i spuštaju je. Pitanje je međutim koliko će sama akcija potrajati zbog iznimno teškog terena", rekli su iz Gorske službe spašavanja za Hinu.

Pojasnili su kako je djevojka, koja je državljanka Hrvatske, ozlijeđena te da se nalazi na litici visokoj 400 metara.  Kasnije popodne u akciju se uključio helikopter EUFOR-a, a na terenu je čak 100 pripadnika Gorske službe spašavanja, izvijestio je isti izvor. Tijekom dana helikopter iz Republike Srpske u dvadeset je navrata pokušao prići planinarima, ali nije uspio.

Mrak otežava akciju, žena je teško ozlijeđena

"U tijeku je operacija spuštanja ozlijeđene. Litica je visoka oko 400 metara, a ona se nalazi negdje iznad polovine. U pitanju je vertikalna stijena, ali ljudi su tu spremni, obučeni su za to. Problem je što je mrak pa to dugo traje, ali nadam se da ćemo uspješno provesti akciju i da neće biti problema", rekao je za Dnevni Avaz voditelj akcije spašavanja Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar.

Planinarka je zadobila teške ozljede, pothlađena je i dezorijentirana, ali je svjesna i spasioci očekuju da njeno stanje ostane stabilno. "Ovdje je trenutno oko 100 ljudi, dolaze spasioci i mi ih šaljemo gore. Iz cijele su BiH, pogotovo iz Hercegovine", dodaje Kevelj.

Pročitajte više