RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Vođa ISIS-a je mrtav? Čeka se službena potvrda SAD-a, Trump najavio obraćanje

Foto: Screenshot YouTube

SJEDINJENE Države provele su operaciju na sjeverozapadu Sirije kojoj je meta bio vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, rekao je za Reuters američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, dok se predsjednik Donald Trump sprema dati "vrlo važnu izjavu". 

Kako javlja CNN, dva visokorangirana izvora potvrdila su kako se vjeruje da je u operaciji vođa ISIS-a al-Bagdadi ubijen. Čeka se službena potvrda koja bi trebala stići nakon provođenja DNK i biometrijskih testova. 

Izvori su rekli kako se čini da je al-Bagdadi tijekom racije detonirao prsluk s eksplozivom koji je nosio.

CIA je pomogla u lociranju lidera ISIS-a, dodao je izvor.

Snimke operacije

Iračka državna televizija u nedjelju je prenijela snimke koje je opisala kao rezultat američke operacije u Siriji u kojoj je navodno al-Bagdadi izgubio život.

Snimka nastala danju prikazuje krater u tlu te rastrgane krvave dijelove odjeće, a druga prikazuje noćnu eksploziju.

Televizija, pozivajući se na stručnjaka za terorizam, prenijela je da su iračke obavještajne snage pomogle lociranju Bagdadija.

Zapovjednik jedne od militantnih skupina u Idlibu na sjeverozapadu Sirije kazao je da je Bagdadi vjerojatno je izgubio život u napadu u subotu nakon ponoći koji je uključio helikoptere i borbene zrakoplove te nakon toga djelovanje kopnenih snaga u selu Briša u blizini turske granice.

Irački izvori: Bagdadi je ubijen s tjelohraniteljem

Prema iračkim izvorima iz Sirije Bagdadi je ubijen s tjelohraniteljem u Idlibu nakon što je otkriveno njegovo skrovište dok je pokušavao izvesti svoju obitelj iz Idliba prema turskoj granici.

Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da je u tom dvosatnom napadu ubijeno devet osoba među kojima i dvije žene te moguće najmanje jedno dijete.

Jedna je zgrada, za koju se vjeruje da je bila glavna meta pogođena iz zraka, prije nego što su se snage spustile helikopterima i upustile u obračune na tlu, navodi Opservatorij koji ima izvore u Siriji.

Newsweek, citirajući američkog vojnog dužnosnika koji je dobio informacije o rezultatima operacije, prvi je objavio da je Al-Bagdadi likvidiran u napadu.

Po listu, operacija je provedena u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib, a izvele su je posebne snage nakon što su dobile obavještajne podatke.

Trump: "Nešto veliko će se dogoditi"

Bijela kuća objavila je da će američki predsjednik Donald Trump imati "vrlo važnu izjavu" u nedjelju ujutro, ali nije dala druge pojedinosti.

U elektroničkoj pošti poslanoj kasno u subotu, glasnogovornica Bijele kuće Hogan Gidley samo je rekla da će obraćanje biti u Bijeloj kući u 9 sati po lokalnom vremenu (13 po GMT-u) u nedjelju.

Taj je poziv poslan vrlo brzo nakon što je Trump tvitao da se "nešto veliko upravo dogodilo". 

Dugo se vjerovalo da se Bagdadi skriva na području duž iračko-sirijske granice. On vodi Islamsku državu od 2010.

Pročitajte više