Vodostaj Drave najniži u povijesti, ne očekuje se da će kiša poboljšati stanje

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

JUČER je na rijeci Dravi u Osijeku izmjeren povijesni minimum vodostaja od minus 179 centimetara, a mjerenja se provode od 1827. godine. 

Dunav je blizu povijesnog minimuma

"Računamo da će se i nadalje nastaviti trend iznimno niskih vodostaja, ne samo na Dravi nego i na Savi, gdje se stanje približilo 15 do 20 centimetara do povijesnog minimuma u srednjem toku. Također, Dunav je na 30-ak centimetara od povijesnog minimuma", kazao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Oborine će u određenoj mjeri pomoći vodoopskrbi i poljoprivredi, ali plovnosti rijeke neće. Komercijalna plovidba rijekom Dravom više nije moguća, a na Dunavu je težina tereta ograničena. Plovni put na Dunavu trebao bi imati 250 centimetara dubine, a sada iznosi 160 centimetara, pa brodovi moraju za polovicu smanjiti količinu tereta kako se ne bi nasukali, kazao je.

Stanje danas

Hidrološka postaja Osijek na Dravi danas pokazuje relativni vodostaj malo niži od minimalnog vodostaja zabilježenog 29.9.2003. (-168 cm).

Sljedećih dana će Drava u Osijeku rasti, a eventualni novi minimumi će se dodatno provjeriti. Iako su najavljene oborine, one neće bitno pomoći u oporavljanju vodostaja.

Pročitajte više