Vodovod u Rijeci potpisao ugovore o radovima vrijedne 65.5 milijuna eura

Ilustracija: Pixsell/Goran Kovacic

Ugovore o izvođenju radova, vrijedne 65.5 milijuna eura, koji će se u sklopu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture u riječkoj aglomeraciji obavljati u općinama Čavle i Jelenje, potpisali su danas predstavnici KD Vodovod i kanalizacija (VIK) i tvrtki  G.P.P. Mikić i Strabag.

Riječ je o radovima na izgradnji sustava odvodnje i vodoopskrbe, koji su dio su 233.8 milijuna eura vrijednog projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka," od kojih se 71.33 posto sufinancira iz europskog Kohezijskog fonda. Preostali dio osiguravaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i VIK.

Izgradnja sustava odvodnje

Tim će se projektom osigurati povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje, poboljšati funkcioniranje postojećeg sustava odvodnje i povećati kvaliteta vodoopskrbe. Tvrtka G.P.P. Mikić d.o.o. je izvođač grupe radova vrijednih 34.4 milijuna eura. Rok je 59 mjeseci, a predviđena je gradnja oko 27 kilometara gravitacijskih kolektora, 8.4 kilometra tlačnih vodova, 24 crpne stanice i 21 kilometra vodoopskrbnih cjevovoda.

Izgradnja sustava odvodnje planirana je u općini Čavle u naseljima Cernik, Podvrh, Centar Čavle, Banjevac, Žeželovo selo, Žubrovo, Podčudnić, Bok, Selina, Vlačina, Jezero i Zastenice te općini Jelenje, u naseljima Lukeži, Jelenje i jugoistočnom dijelu Dražica. Paralelno će biti rekonstruiran javni vodovod na pojedinim dionicama.

Izvođač grupe radova za ugovor vrijedan 31,1 milijun eura, s rokom od 59 mjeseci je tvrtka Strabag. Predviđena je izgradnja 32,5 kilometra gravitacijskih kolektora, 3,5 kilometra tlačnih vodova, 12 crpnih stanica te 20 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje u općini Jelenje u naseljima Dražice, Podkilavac, Podhum te u Čavlima u naselju Soboli. Na pojedinim dionicama će se također biti rekonstruiran javni vodovod.

"Ovo je simbol kvalitetne suradnje velikog broja sudionika"

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović ocijenio je da projekti takvog opsega ne samo da donose promjene na infrastrukturnom planu nego su i simbol kvalitetne suradnje velikog broja sudionika, sve s ciljem brige za budućnost Rijeke i okolnih gradova i općina.

Direktor VIK-a Andrej Marochini naglasio je da se ugovaranjem preostale dvije grupe radova zaokružuju predviđene gradnje u vodno-komunalnom smislu te da se od izvođača očekuje da najbolje i u roku izvedu radove, kojima će se povećati komunalni i životni standard.

Radovi na više od 30 lokacija

Kako su izvijestili iz VIK-a, na cijelom području provedbe projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Rijeka sada se radovi obavljaju na više od 30 lokacija. Dosad je izgrađeno 20 kilometara sanitarne kanalizacije i rekonstruirano devet kilometara vodovodne mreže, započeli su pripremni radovi na novom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda na Delti te su izgrađene dvije crpne stanice i kišni preljev. 

Naglašavaju da će se priključenost kućanstava na javnu kanalizaciju na obuhvaćenom području povećati na oko 92 posto, smanjiti gubitci u vodoopskrbnom sustavu za oko osam posto te povećati učinkovitost vodoopskrbnog sustava.

Pročitajte više