Vojko Obersnel: Osjećam se kao Josef K.

GOST današnje emisije Nedjeljom u dva bio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Protiv njega je prije nekoliko dana podignuta kaznena prijava za koju tvrdi da je neutemeljena.

"Smatram da je čitava kaznena prijava neutemeljena i smatram je političkim činom. Činjenica je da se protiv mene podiže kaznena prijava za nešto otprije 17 godina, a ja o tome ne znam ništa. Dobio sam kaznenu prijavu koju je potpisao moj prethodnik sedam godina prije nego sam preuzeo mjesto gradonačelnika. Indikativno je što se pokreće sada, kada su u mjesec dana podignute prijave protiv još dva člana Predsjedništva SDP-a.", rekao je.

Obersnel je rekao da su SDP-ovci u prošlih nekoliko tjedana bili upozoreni "da će se stvari odvijati u tome smjeru" iz krugova bliskih policiji.

"HDZ želi poslati poruku da afera ima i u SDP-u, ali mi nikada nećemo biti jednaki"

"U proteklih pet, šest godina svi smo bili svjedoci brojnih afera i sumnjivih poslova, što je sve odbacivano uz smijeh i omalovažavanje. U proteklih šest mjeseci sve se mijenja i u tome smjeru su krenuli kazneni progoni. Mislim da je sada došlo vrijeme da se pošalje poruka da afera ima i u vrhu SDP-a. Međutim, mi nismo jednaki i nikada nećemo biti", objasnio je.

Obersnel je rekao da osumnjičeni SDP-ovci traže da DORH što prije procesuira te kaznene prijave, kako bi bili ili oslobođeni odgovornosti, ili svoju nevinost dalje branili na sudu.

"Osjećam se kao Josef K."

"Svi znaju zašto sam kriv, glasnogovornik policije čita dijelove kaznene prijave, a ja o tome ne znam ništa. Osjećam se kao Josef K. iz Kafkina Procesa. Radi se ugovoru iz 1993. godine, a moja krivnja je što nisam pokušao revidirati te ugovore. Tu se radi o preispitivanju legalnih poslovnih odluka, a ne korupciji", rekao je.

Na Stankovićevo pitanje smatra li da je prijava podnesena protiv njega, a ne potpisnika ugovora, tadašnjeg gradonačelnika Slavka Linića zbog toga što je "slabija karika", Obersnel je objasnio da ga optužuju zato što je član Predsjedništva SDP-a, a ne zato što je "slabiji" od Linića.

"Volio bih vidjeti da poljoprivrednici ratu kredita dođu platiti umjetnim gnojivom
"

Obersnel je komentirao i aktualan prosvjed poljoprivrednika rekavši da bi "volio vidjeti izraz lica nekog bankovnog službenika kada mu poljoprivrednik umjesto rate kredita donese pet vreća gnojiva".

Govorio je i o Hrvatskoj seljačkoj stranci, rekavši da uopće ne zna kako bi objasnio ponašanje te stranke. "Njihov program je bio preporod hrvatskog sela, gotovo je došlo do raskida koalicije zbog mjesta ministra poljoprivrede, da bi ga se poslije odrekli. Očito je da od preporoda hrvatskog sela nema ništa, i ne razumijem zašto bi netko sa sela smatrao da ga predstavlja HSS", oštro je objasnio riječki gradonačelnik.

Pročitajte više