Vojna vlast u Nigeru pritvorila 180 članova bivše vlade, među njima i četiri ministra

Foto: EPA

NOVI vojni vladari u Nigeru, koji su prošli tjedan preuzeli vlast državnim udarom, pritvorili su najmanje 180 članova demokratski izabranih vlasti, objavila je jučer Nigerska stranka za demokraciju i socijalizam (PNDS).

Među pritvorenima su ministar energetike Mahamane Sani Mahamadou, ministar rudarstva Ousseini Hadizatou, ministar unutarnjih poslova Hama Adamou Souley, ministar prometa Oumarou Malam Alma i njegov zamjenik Kalla Moutari te predsjednik donedavno vladajuće stranke Foumakoye Gado, rekao je glasnogovornik PNDS-a Hamid N'Gade.

N'Gade je rekao da su uhićenja dokaz "represivnog, diktatorskog i nezakonitog ponašanja". EU je u ponedjeljak osudio uhićenja koja provodi vojna hunta i traži oslobađanje članova bivše vlade. "EU osuđuje uhićenja ministara i visokih dužnosnika vlade predsjednika Mohameda Bazoume od strane pučista", poručio je šef europske diplomacije Josep Borrell na Twitteru. 

Brojne zemlje osudile vojni udar

"Pozivamo na njihovo oslobađanje", dodao je Borrell. U srijedu su časnici elitne jedinice Omata Tchianija objavili da izabrani predsjednik Bazouma više ne obnaša vlast, a Tchiani se u petak proglasio novim vladarom. Pučisti su potom suspendirali ustav te zapadnoafričke zemlje i raspustili institucije.

Vojni udar su osudile brojne zemlje, među kojima SAD, EU i države Gospodarske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS). ECOWAS je zatražio "trenutno oslobađanje" predsjednika Bazouma i "puni povratak ustavnog poretka", navodi se u rezolucijama pročitanim na završetku izvanrednog sastanka na vrhu.

Ne ispune li se ti zahtjevi "u roku od sedam dana", ECOWAS će "poduzeti nužne mjere" koje mogu "uključivati uporabu sile", piše u rezolucijama. Regionalna organizacija je ujedno odlučila "prekinuti sve trgovinske i financijske poslove" svojih članica s Nigerom i zamrznuti imovinu "vojnih čelnika umiješanih u pokušaj udara".

Jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu

Niger, sahelska zemlja s 20 milijuna stanovnika, jedna je od najsiromašnijih u svijetu unatoč zalihama uranija. Jučer su vlade susjedne Burkine Faso i Malija upozorile ECOWAS da ne intervenira. Niger je bivša francuska kolonija koja je smatrana sidrom demokracije u Sahelu, području pogođenom islamskim terorizmom.

Niger je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, prima blizu 2 milijarde dolara godišnje razvojne pomoći, prema podacima Svjetske banke. Do puča Niger je slovio kao sigurnosni partner bivše kolonijalne sile Francuske i Sjedinjenih Država, koje je koriste kao bazu za borbu protiv islamista u zapadnoj i središnjoj Africi.

Pročitajte više