Vojni analitičar: Bahmut je klaonica. Rusi tamo troše abnormalne snage

Foto: EPA

DANAS je 390. dan rata u Ukrajini. 

Glavnina borbi i dalje se vodi u području ukrajinske utvrde Bahmuta. Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu podignuo je optužnicu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina na teritoriju Ukrajine, a danas u Moskvu u službeni posjet stiže kineski predsjednik te će jedna od tema biti i stanje u Ukrajini. 

O tome su U mreži Prvog govorili analitičar za međunarodne odnose Goran Bandov, vojni analitičar Mario Galić i sigurnosni analitičar Mirko Bilandžić.

Bitka za Bahmut

Galić je rekao da je situacija u Bahmutu kritično-stabilna.

"To je postala klaonica, a Rusi ga ne uspijevaju osvojiti pa troše abnormalne snage tamo, ne samo materijalne nego i ljudske. To omogućava ostatku Ukrajine da stabilizira bojišta, što Rusi nisu napravili u ovoj proljetnoj ofenzivi pa se smatra, u teoriji, da bi mogli pokrenuti svoju ofenzivu za mjesec, dva, s obzirom na to da Rusi nisu sa sobom učinili ništa značajno dosad. S obzirom na to da su potrošili jako puno ljudstva, a i tehnike, ne očekuje se da bi mogli ostvariti nešto više", rekao je.

Dodao je da bitka za Bahmut neće odrediti daljnji tijek zbivanja u ratu. "To je jedna točkica na bojištu dugom između 1300 i 1500 kilometara, tako da ta bitka osim simbolike, vojno gledano, ni za jednu ni za drugu stranu nema neki utjecaj", naglasio je. 

Smatra da će Ukrajini jako puno značiti poljska i slovačka donacija MiG-29. "Slovačka je važnija jer su to modernizirani zrakoplovi na koje se može stavljati zapadno naoružanje", kazao je.

O nalogu za uhićenje Putina

Komentirajući je li izvjesno uhićenje Vladimira Putina, prof. Bandov je rekao da je svaka država obvezna ga isporučiti, ali nije sigurno da će on izazivati tu sudbinu. 

"No, postoji cijeli niz država koje nisu članice tog suda i nisu dužne izručivati. Meni se s pravne strane čini vrlo mudar potez to što se išlo na vrlo konkretan moment - otuđivanje djece. Znači nije se išlo na dokazivanje ratnih zločina u ovom ili onom gradu, ovako ili onako, ovo je nešto što imate izrazito evidentirano. 

Mislim da je ovaj rat, što se međunarodnog javnog prava tiče, jedan od onih koji su na dnevnoj razini evidentirani svaki potez kojim se krši određeno ljudsko pravo, ratna prava, haške, ženevske konvencije. Prisjetimo se, vi ste već u prvih tjedan dana ruske agresije na Ukrajinu imali dobre dokumentarce koji su vam prikazivali gdje se što i kako događa. 

Mislim da će zbog toga slučaj koji se pojavljuje na Međunarodnom sudu biti čvrst, pun dokaza. Hoće li ikada doći do implementacije tek ćemo vidjeti. Važno je reći da Međunarodni sud ne može nikome suditi u odsustvu", poručio je.

Pročitajte više