Vojni analitičar: Zapad je uvjetovanjem Ukrajini ograničio njihove sposobnosti

Foto: Profimedia

Vojni analitičar Sean Bell analizirao je za Sky News trenutno stanje na bojištu u Ukrajini.

Rusija tvrdi da je zauzela devet pograničnih naselja u sklopu velike ofenzive u regiji Harkiv. Iako je Ukrajina mjesecima znala da Rusija gomila vojne snage u regiji, između 30.000 i 50.000 vojnika, čini se da su razmjeri i žestina napada iznenadili Ukrajinu.

Rusija koristi ukrajinski nedostatak oružja

Iako će samo Vladimir Putin i njegovo više vojno vodstvo znati detalje ruske vojne strategije, većina vojnih analitičara vjeruje da Rusija nema vojne resurse za postavljanje značajne i trajne druge bojišnice bez ugrožavanja ofenzive u Donbasu, za koju se vjeruje da je ipak glavni napor Rusije.

Međutim, Putin je itekako svjestan da Rusija ima priliku iskoristiti ukrajinski manjak oružja, a otvaranjem drugog fronta prisiljava Ukrajinu da još više rasprši i troši svoje resurse, ostavljajući ju ranjivijom na prvoj liniji u Donbasu.

Čini se da je ruski vojni cilj ove nove ofenzive stvaranje "tampon-zone" za zaštitu ruskog grada Belgoroda. Ovo logističko središte za ruske vojne napore nalazi se u dometu topništva Ukrajine, a Putin je dugo obećavao potisnuti ukrajinske snage izvan dometa topništva, oko 30 km. 

Rusija želi ugroziti Harkiv, Zapad je uvjetovanjem Ukrajini ograničio njihove sposobnosti

Osim toga, Rusija želi ugroziti Harkiv pa istovremeno nastoji ostvariti napredak kako bi vlastitom topništvu omogućila da bude u dometu drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Premještanje velikih količina vojnog osoblja i opreme s prve crte ne može se lako izvesti diskretno, što bi u normalnim okolnostima ostavilo ruske snage ranjivima na ukrajinski napad. 

Međutim, u nastojanju da spriječi moguću veću eskalaciju, Zapad je Ukrajini uvjetovao da ne koristi zapadno oružje za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju. To pak značajno ograničava sposobnost Ukrajine da nanese štetu ruskim snagama koje pripremaju, a u ovim trenucima i izvode novu ofenzivu.

Iako možemo spekulirati o Putinovim ciljevima, bojno polje je dinamično okruženje, a Rusija ima značajne snage u pričuvi kako bi kapitalizirala svaki uspjeh postignut tijekom trenutne ofenzive.

Pročitajte više