Vojni analitičar: Sprema se zadnje poglavlje rata. Ovako bi to moglo izgledati

Foto: Profimedia

U IŠČEKIVANJU, a možda i u strahu, od potpore Zapada toliko očekivanoj "proljetnoj ofenzivi" Ukrajine, Rusija je proteklih nekoliko tjedana provela izvodeći val za valom napada na ukrajinski front, piše za Sky News vojni analitičar Sean Bell. Napredak je bio ograničen i unatoč sedam mjeseci intenzivnih borbi, gradovi poput Bahmuta nisu pali.

Sada se čini da je došlo do kulminacije - tempo napada pao je za više od 80%. Wagnerova skupina plaćenika još uvijek bolno sporo napreduje na sjeveru Bahmuta, a ruska vojska se bori da nadoknadi gubitke i nedostaje joj streljiva i ideja.

Zamah je izgubljen i ruskoj vojsci očajnički treba operativna stanka, piše Bell. Izvješća također sugeriraju da se mnoge ruske vojne snage premještaju, prepuštajući plaćenike njihovoj sudbini u Bahmutu. Ako je to točno, Rusija shvaća da svoju pozornost sada mora prebaciti s napada na obranu u pripremi za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu.

Velike ukrajinske žrtve

I Ukrajina je pretrpjela velike žrtve. Međutim, ako Ukrajina želi osloboditi svoj teritorij, svaka ofenziva mora biti brza i odlučna kako bi se iskoristila evidentna iscrpljenost ruske vojske. Ali mnogi vojni analitičari vjeruju da će se Ukrajina boriti da istjera Rusiju iz Donbasa i Krima, pa što će ukrajinska ofenziva nastojati postići? Pomaknuti liniju bojišnice na istok? Prekinuti kopneni most između Krima i Donbasa?

Svaka ofenziva, čak i ako bude uspješna, na kraju će se iscrpiti, a svakako prije oslobađanja cijele Ukrajine. Međutim, zapadna vojna potpora je krhka. Već ima sve više znakova da je ponuda pametnog oružja u najboljem slučaju ograničena, a u najgorem slučaju privodi se kraju, piše Bell.

Nadalje, Kina ima sve veći utjecaj na Rusiju i neće htjeti da se rat odugovlači. Također postoji ograničen apetit Zapada za produljenjem rata za koji većina vjeruje da Ukrajina ne može dobiti, a Rusija ne može izgubiti. I Zapad neće željeti da Kina prisvaja zasluge kao mirotvorac.

Što slijedi?

Ukrajina će započeti svoju ofenzivu s impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog oružja, ali što će se postići na bojnom polju?

Obje će strane vjerojatno završiti godinu iscrpljene, možda s revidiranim linijama bojišnice, ali u virtualnom zastoju budući da nijedna strana neće imati resurse - ljude ili materijal - za povlačenje odlučnog poteza, piše Bell.

U toj će se fazi Zapad suočiti s izborom - nastaviti podupirati dugotrajni sukob sa sve manjim resursima, što riskira favoriziranje ruske strategije duge igre - ili izvršiti pritisak (na obje strane) kako bi se osigurao kraj krvoprolića. Ulozi ne mogu biti veći za Ukrajinu - pozornica je spremna za ono što bi moglo biti posljednje poglavlje ovog sukoba, zaključuje Bell.

Pročitajte više

 

Pročitajte više