Vojni policajci iz Lore državi moraju platiti milijun kuna zbog smrti pritvorenika Gojka Bulovića

Foto: FAH

ŽUPANIJSKI sud u Sisku potvrdio je nepravomoćnu presudu splitskog Općinskog suda s početka 2016. godine prema kojoj petorica pravomoćno osuđenih vojnih policajca iz Lore solidarno moraju državi platiti više od milijun kuna odštete za naknadu koja je isplaćena obitelji ubijenog pritvorenika Gojka Bulovića. Odbijene su žalbe vojnih policajaca.

Tonći Vrkić, zamjenik upravitelja Vojno-istražnog centra Lora, požalio se u svojoj žalbi da je presuda utemeljena isključivo na presudi iz kaznenog postupka, a ne na materijalnim dokazima i iskazima svjedoka. Požalio se kako ga se tim činom ponižava kao dragovoljca Domovinskog rata koji je teško obolio od PTSP-a. Tvrdi i da uopće nije bio u Lori kada je preminuo Bulović, već je došao s Dračevca kada su ga obavijestili da čovjek leži u nesvijesti. Nadao se inače drugačijoj presudi i pronalasku krivca za smrt Gojka Bulovića.

Postupao u najboljem uvjerenju da brani domovinu prema pravilima i običajima koje je zatekao

Josip Bikić požalio se kako nije mogao sudjelovati u parničnom postupku i štititi svoje pravne interese. Kao dragovoljac je ušao u Domovinski rat da obrani teritorijalni integritet RH. Državi, tužiteljici u ovom postupku, dao je najbolje godine i život. Postupao je u najboljem uvjerenju da brani domovinu prema pravilima i običajima koje je zatekao u okruženju. Smatra da sud nije utvrdio pojedinačni doprinos svakog od tuženika, njegov je najmanji pa smatra da ne mogu od njega potraživati jednaki iznos štete.

Davor Banić u žalbi je naveo kako unatoč osuđujućoj presudi nije utvrđeno da je nekim njegovim radnjama ili propustom došlo do ozlijeđivanja ili smrti Gojka Bulovića. Ante Gudić i Anđelko Botić istaknuli su kako oni nisu bili među osobama koje su pretukle Bulovića pa stoga ne bi trebali ni plaćati regresnu odštetu državi.

Vrkić i ostali osuđeni su 2006. godine na zatvorske kazne u trajanju od šest do osam godina zatvora. Uz petoricu spomenutih, u postupku su bili i upravitelj Vojno-istražnog centra Tomislav Duić te Emilio Bungur i Miljenko Bajić. Duić je u bijegu bio gotovo 15 godina, Bungur više od 10. I Bajić se skrivao.

Isplaćeno preko dva milijuna kuna odštete oštećenicima iz Lore

Država je dosad isplatila više od dva milijuna kuna oštećenicima iz Lore pa će stoga od okrivljenih policajca tražiti da se naknadi i ta šteta. Bulović i ubijeni Nenad Knežević završili su zajedno sa ostalima u Lori premda su po rješenju istražnog suca trebali biti odvedeni u civilni zatvor na Bilicama.

Te 1992. godine zbog sumnje u oružanu pobunu kazneni postupak protiv njih je vodio tadašnji zamjenik vojnog tužitelja Mladen Bajić. Sumnjičio ih je da su pripremali pobunu i pripajanje SAO Kaštela SAO Krajini. Uz ljude iz Kaštela i zaleđa, Bajić je u grupu ubacio i dva vojna kirurga te pravoslavnog popa. Osim iskaza Petra Novakovića, koji je nedavno osuđen zbog ubojstva, nije bilo drugih inkriminirajućih dokaza. Novaković je kasnije tvrdio da je potpisao pripremljeni zapisnik, no Bajić je na kaznenom postupku protiv osumnjičenih Srba inzistirao do samog kraja.

Devet godina kasnije pokrenuo je postupak Lora protiv vojnih policajca zbog ratnog zločina u Vojno-istražnom centru.

 

Pročitajte više