Vojnić: Uz dječji vrtić uskladišteno 190 tona opasnog otpada

OČEVID proveden danas u Vojniću potvrdio je da tvrtka CIAK iz Podsuseda odlaže nedaleko dječjeg vrtića i škole u središtu grada velike količine opasnog otpada.

Utvrđeno je da je u zadnjih mjesec i pol dana uskladišteno 190 tona baterija i akumulatora, a očevid je obavljen nakon višekratnih dojava zabrinutih građana.

Županijska inspekcija zaštite okoliša i policija utvrdili su da za skladištenje tvrtka ima od 23. srpnja privremeno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. U rješenju se ne navodi rok do kada ono vrijedi. Konstatira se samo da je privremeno dok tvrtka ne pribavi lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu.

"Mislim da se ne moramo bojati eko-incidenta ili katastrofe", rekao je župan Karlovački Vlado Jelkovec, koji je i voditelj lokalnog Eko-stožera. "No, centar Vojnića nije mjesto primjereno skladištenju otpada", naglasio je župan nakon očevida.

"Čini se da se ovdje ne radi o odlagalištu otpada, već o privremenom zbrinjavanju za daljnji transport. Mi u prostornom planu nemamo definiranu lokaciju za zbrinjavanje opasnog otpada", rekao je župan Jelkovec.

Načelnik Općine Vojnić Branko Eremić najavio je da će zatražiti od Ministarstva da ukine rješenje koje tvrtki CIAK omogućuje privremeno skladištenje otpada u središtu grada.

Pročitajte više