VOJSKA NA GRANICI Što se to događa između Austrije i Italije?

Foto: FAH

ZBOG sve većeg pristizanja migranata u Italiju, Austrija je objavila da će "vrlo brzo" poslati vojnike na granični prijelaz da bi zaustavila njihov ulazak u zemlju. Ali Italija je uskoro oštro odgovorila na ovu najavu i pozvala austrijskog veleposlanika.

>> Austrija zbog migranata priprema strogu kontrolu granice s Italijom

Austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil izjavio je za austrijske novine da su četiri oklopljena osobna transportera Pandur poslana na granični prijelaz Brenner te da je 750 vojnika stavljeno u stanje pripravnosti. Dodao je da će slanje vojske na granicu biti "nužno ako se pristizanje migranata u Italiju (preko Mediterana) ne zaustavi". Talijansko ministarstvo uskoro je priopćilo da je pozvalo austrijskog veleposlanika Renea Pollitzera "nakon izjave austrijske vlade o slanju vojske na prijelaz Brenner".

U Italiju od početka godine stiglo gotovo 85.000 migranata

Alpski prijevoj Brenner dijeli Sjeverni Tirol koji se nalazi u Austriji, i Južni Tirol koji se nalazi u Italiji. Iako Austrija ima granične kontrole s Mađarskom i Slovenijom, na drugim svojim granicama pridržava se Schengenskog sporazuma o otvorenim granicama unutar Europske unije, javlja BBC.

U Italiju je od početka godine stiglo gotovo 85.000 migranata i izbjeglica iz Libije, što je prema podacima UNHCR-a 20% više nego u isto doba prošle godine. Krijumčari ljudi iskorištavaju kaos i bezvlašće u Libiji u kojoj i dalje ne postoji jedinstvena i funkcionalna vlada, a najkraća ruta od ove zemlje do Italije duga je samo 460 km.

Iako je izrazila neslaganje s austrijskim potezom, Italija i sama već neko vrijeme upozorava na to da je trenutni opseg pristizanja izbjeglica neodrživ te da bi mogla biti primorana zatvoriti svoje luke i zaplijeniti brodove humanitarnih organizacija za spašavanje migranata na moru.

Novi akcijski plan Europske komisije za pomoć Italiji i Libiji

Europska komisija predstavila je novi akcijski plan kojim bi trebala pomoći Italiji u borbi s migrantskom krizom. Plan koji bi trebali odobriti ministri zemalja članica uključuje 46 milijuna eura pomoći Libiji za jačanje graničnih kontrola i suzbijanje krijumčarskih bandi, 35 milijuna eura Italiji za učinkovitije procesiranje migranata i deportaciju onih kojima nije odobren azil te energičniju suradnju sa zemljama subsaharske Afrike, poput Malija i Nigera, iz kojih ili kroz koje migranti dolaze na putu za Europu.

Planu su se usprotivile humanitarne organizacije poput Amnesty Internationala. "Prebacivanje još više odgovornosti za potragu i spašavanje migranata na libijsku obalnu stražu je neodgovorno i neučinkovito te uzrokuje još više smrti na moru", poručio je AI. 

U Europu je od početka godine preko Mediterana ušlo 101.000 migranata, a 2247 migranata ove je godine umrlo pri pokušaja prelaska Sredozemnog mora.

Janšin SDS: I Slovenija treba uvesti kontrolu granice, u pitanju je opstanak države

Najjača slovenska oporbena stranka također je zatražila da vlada donese mjere pojačane kontrole na granici s Italijom kako bi spriječila mogući veći val migranata, po uzoru na Austriju.

"Vladi koju je i migracijska kriza 2015. godine dočekala sasvim nepripremljenu savjetujemo da odmah poduzme sve potrebno da se na granici s Italijom uspostavi kontrola i pojačaju aktivnosti za sprječavanje velikog povećanja ilegalnih migracija", navela je u izjavi Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Ta je stranka 2015. vladi premijera Mire Cerara predlagala postavljanje žičanih zapreka na granici s Hrvatskom kako bi se zaustavio tadašnji masovni migracijski val tzv. balkanskom rutom, što je Cerar nakon nekoliko mjeseci i proveo, ali uz ocjenu oporbe da je reagirao prekasno.

"Austrija najavljuje da će uskoro uspostaviti stroži nadzor na granici s Italijom na Brenneru i sprema se svoje granice štititi vojskom. S obzirom na to i na povećani migracijski tok u Italiji, smatramo da odmah treba uvesti kontrole na granici s Italijom", navodi se u izjavi.

Stranka je već danas poslala u parlamentarnu proceduru poseban zakonski prijedlog. "Radi se o temeljnom sigurnosnom pitanju i o opstanku države", poručila je Janšina stranka.
 

Pročitajte više