Zbog mučenja pasa prijavljeni volonteri udruge za brigu o životinjama

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

DVOJE volontera udruge iz Dubrovačko-neretvanske županije koja se brine o životinjama osumnjičeno je za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja. 

Radi se o ženskoj osobi u dobi od 53 godine i muškoj osobi u dobi od 43 godine, priopćila je PU dubrovačko-neretvanska. 

Bolesnim životinjama nije pružena veterinarska pomoć

Koordiniranim nadzorom djelatnika veterinarske inspekcije, Državnog inspektorata i policijskih službenika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, koji je napravljen u svibnju 2022. na lokalitetu na kojem su smještene životinje o kojima udruga skrbi, kod većeg broja pasa utvrđena je prisutnost buha i krpelja. Kod 17 pasa su pronađene vidljive, neliječene rane i crijevni paraziti iz čega jasno proizlazi da se životinjama nije pružala adekvatna skrb niti im je pružena potrebna veterinarska pomoć.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 53-godišnjakinja, najmanje od početka 2019. do dana provođenja nadzora, osobno rukovodila brigom oko pasa te davala upute i naloge drugim volonterima pri čemu im nije dozvoljavala odvođenje životinja u veterinarske ambulante, nego im je osobno propisivala i davala lijekove iako nije osoba koja je stručno osposobljena za takvu djelatnost, što je rezultiralo lošim zdravstvenim stanjem životinja.

Volonter pse udarao i gađao kamenjem

Također je utvrđeno da se 43-godišnji osumnjičeni, kao volonter udruge, u istom vremenskom razdoblju  nehumano odnosio prema životinjama i teško ih zlostavljao tako da ih je gađao kamenjem, udarao raznim predmetima, daskama, povocima i dijelovima svog tijela i time im nanosio fizičku bol i patnju.

Protiv osumnjičenih slijedi kaznena prijava u redovnoj zakonskoj proceduri.

Pročitajte više