Von der Leyen: EU će u ožujku organizirati donatorsku konferenciju za Tursku i Siriju

Foto: EPA

EUROPSKA unija će početkom ožujka organizirati donatorsku konferenciju na kojoj će prikupljati međunarodna sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, pogođenima katastrofalnim potresom, rekla je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Vodimo utrku s vremenom kako bismo zajedno spašavali živote (...) Turska i Sirija mogu računati na EU", napisala je europska čelnica na Twitteru.

Švedski premijer i Von der Leyen kao domaćini donatorske konferencije u Bruxellesu

"Švedski premijer Ulf Kristersson (čija zemlja trenutno predsjeda Vijećem EU) i ja bit ćemo domaćini donatorske konferencije početkom ožujka u Bruxellesu. Prikupimo sredstva na međunarodnoj razini za stradalo stanovništvo", pozvala je Von der Leyen.

"Nitko ne smije ostati po strani kada ovakva tragedija zadesi narod", navela je u priopćenju. Konferencija, koja se organizira u suradnji s turskim vlastima, "bit će otvorena zemljama članicama EU, susjednim zemljama, članicama UN-a" i financijskim ustanovama, navodi Komisija.

Europska unija je nekoliko sati nakon potresa u ponedjeljak poslala prvu pomoć Turskoj na njezin zahtjev.

Sirija danas službeno tražila pomoć EU

No Siriji je isprva poslala tek minimalnu pomoć preko postojećih humanitarnih programa, zbog međunarodnih sankcija uvedenih režimu u Damasku koje su na snazi od početka rata u Siriji 2011.

Danas je sirijska vlada službeno zatražila pomoć EU preko mehanizma za civilnu zaštitu koji koordinira pomoć Europljana i Komisija je pozvala zemlje članice da potvrdno odgovore na taj zahtjev, rekao je danas dopodne povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

U okviru mehanizma za civilnu zaštitu dvadeset zemalja EU te Albanija, Crna Gora i Srbija najavile su da u Tursku šalju ukupno 1500 spasilaca i sto potražnih pasa.

Pročitajte više