Von der Leyen napala europsku krajnju desnicu: Riješite se Putinove propagande

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oštro je napala krajnje desne stranke, poput njemačkog AfD-a, koje se natječu na europskim izborima poručivši im da "očiste svoju kuću" i "oslobode se propagande Kremlja".

"Vaši kolege i vodeći kandidati iz AfD-a su pod istragom da su bili u džepu (ruskog predsjednika Vladimira) Putina", rekla je Von der Leyen u debati o budućnosti EU koju je organizirao Politico.

Tako je odgovorila Andersu Vistisenu iz desničarske Danske narodne stranke aludirajući na prošlotjedno uhićenje pomoćnika glavnog kandidata njemačke krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) Maximiliana Kraha pod optužbom za špijunažu.

Vistisen je u raspravi optužio Von der Leyen da je podržavala Ukrajinu u ratu protiv Rusije samo kako bi zgrabila više moći.

"Ako pogledate izborni program (krajnje desnice), vidjet ćete da obiluje lažima i propagandom Kremlja. Zato počistite svoju kuću prije nego što nas kritizirate", rekla je Von der Leyen.

Nacionalističke protuimigracijske stranke planiraju udružiti snage nakon predstojećih izbora za Europski parlament nastojeći stvoriti novi blok koji bi uzdrmao EU.

Taj potez ukazuje na rastuću samouvjerenost krajnje desničarskih i suverenističkih stranaka da prvi put mogu osvojiti dovoljno mjesta kako bi imale glavnu riječ u upravljanju kontinentom.

Pročitajte više