Von der Leyen: Rusija slanjem migranata hibridno napada Finsku

Foto: EPA

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je rekla da je Rusija koncentrirala hibridne napade na Finsku slanjem migranata, a sve kako bi destabilizirala tu zemlju koja čvrsto podržava Ukrajinu i koja je prije godinu dana ušla u NATO.

Finska je sredinom prosinca 2023. zatvorila granicu nakon priljeva 1000 ilegalnih migranata s ruskog teritorija od sredine kolovoza. Dvije zemlje dijele 1340 km dugu granicu i Helsinku optužuje Moskvu da organizirano šalje migrante prema Finskoj. Rusija odbacuje te optužbe.

"Od hibridnog napada Bjelorusije u studenom 2021. na Litvu, Poljsku i Latviju, svi znamo  da Putin i njegovi saveznici instrumentaliziraju migrante kako bi testirali našu obranu i destabilizirali nas", rekla je šefica Europske komisije.

"Sada se Putin usredotočio na Finsku", dodala je.

Od ruske invazije na Ukrajinu pogoršali su se odnosi Helsinkija i Moskve

Predsjednica EK-a sastala se s finskim premijerom Petteri Orpom u gradu Lappeenranta na jugoistoku zemlje, oko 30 kilometara od ruske granice, a razgovarali su o tome što "EU i Finska mogu učiniti da spriječe instrumentalizaciju na finskoj granici".

Finska je u travnju odlučila da će granični prijelazi i dalje ostati zatvoreni. Odnosi Helsinkija i Moskve su se od ruske invazije na Ukrajinu pogoršali. Nakon pristupanja Finske NATO-u Moskva je najavila "kontramjere".

Finska također ima u pripremi zakon kojim bi se suprotstavila dolasku migranata.

Pročitajte više