Voyager 1 je izvan Sunčeva sustava. Šalje misteriozne podatke

Ilustracija: NASA

SONDA Voyager 1 lansirana je 1977. godine te je prije desetak godina napustila naš Sunčev sustav. Sada, 45 godina nakon lansiranja, počela je prema Zemlji slati čudne podatke.

NASA je u srijedu priopćila da iako sonda još uvijek radi ispravno, očitanja iz njezinog sustava za određivanje položaja (AACS) ne odgovaraju smjeru i orijentaciji letjelice, što sugerira da je letjelica zbunjena oko svoje lokacije u svemiru.

Voyager 2 i dalje šalje očekivane podatke

Voyager 1 putem AACS sustava šalje podatke o svom okolnom međuzvjezdanom okruženju dok drži antenu letjelice usmjerenu točno na naš planet, piše Business Insider.

"Ovakav misterij nije nešto neobično u ovoj fazi misije Voyager. Obje letjelice, Voyager 1 i Voyager 2, stare su skoro 45 godina, što je daleko iznad njihovog predviđenog roka funkcioniranja", rekla je Suzanne Dodd, voditeljica projekta Voyager 1 i 2 u NASA-inom institutu Jet Propulsion Laboratory.

NASA je navela da se Voyager 2 ponaša normalno, odnosno da šalje očekivane podatke.

Sonda Voyager 1 napustila je naš Sunčev sustav i ušla u međuzvjezdani prostor 2012. godine. Sada je od Zemlje udaljena oko 23 milijarde kilometara, odnosno radi se o letjelici koja je otišla u najudaljenije dijelove svemira do sada.

Antena u ispravnom položaju

NASA je navela kako inženjeri pretpostavljaju da AACS sustav Voyagera 1 šalje nasumično generirane podatke koji ne "reflektiraju ono što se zapravo događa na letjelici". No zanimljivo je da je sama antena svemirske letjelice i dalje u ispravnom položaju, odnosno da prima i izvršava NASA-ine naredbe i šalje podatke natrag na Zemlju.

Stručnjaci su također kazali da problem sa sustavom nije potaknuo sondu da prijeđe u "siguran način rada" (engl. safe mode), tijekom kojeg obavlja samo ključne operacije.

"Sve dok ne shvatimo što se točno događa, ne možemo predvidjeti hoće li ovaj problem utjecati na to koliko dugo letjelica može prikupljati i prenositi znanstvene podatke", priopćila je NASA.

"To je veliki izazov za naš tim inženjera"

Dodd i njezin tim se nadaju se da će uskoro shvatiti zbog čega je sonda počela slati ovako čudne podatke.

"To je veliki izazov za naš tim inženjera", rekla je Dodd.

Naime, s obzirom na udaljenost Voyagera 1, svjetlosti je sada potrebno 20 sati i 33 minute da stigne do njegove međuzvjezdane lokacije, tako da poruci sa sonde treba dva dana da dođe do NASA-e.

Pročitajte više

 

Pročitajte više