Vozač autobusa prebio 62-godišnju ženu u Splitu: "Glupačo, kurvo, treba te dobro istući"

Foto: Čitateljica Indexa

ČITATELJICA Indexa opisala nam je strašno iskustvo koje je doživjela na autobusnom kolodvoru u Splitu, a u kojem je vozač autobusa tvrtke Autopoduzeće Imotski pretukao njezinu majku. Kako je napisala, problem s vozačem nastao je u četvrtak, oko 17 sati, na polasku linije Zagreb-Split, kad je vozač prigovorio majci čitateljice zbog velike prtljage koju unosi u autobus i komada pizze koju je jela četverogodišnja kćer čitateljice.

S obzirom na to da to da se čitateljica čula s majkom tijekom putovanja od Zagreba do Splita i doznala o neugodnom početku putovanja njezine majke i kćeri, odlučila ih je sačekati na autobusnom kolodvoru u Splitu. No tamo se dogodila scena zbog koje će, kako čitateljica tvrdi, njezinoj kćeri i majci trebati psihološka pomoć. 

Opis strašnog iskustva s nasilnim vozačem autobusa naše čitateljice prenosimo u cijelosti.

"U četvrtak u 17 h, u Zagrebu, u autobus DU - 104 ST (Autopoduzeće Imotski), s punim povjerenjem ukrcale su se moja majka (62 god, 168 cm visoka) i moja kćer (4 god) i krenule prema Splitu. Mom djetetu to je bilo prvo putovanje autobusom. Na žalost sada ona ima traumu od same pomisli da ikad više putuje autobusom bilo gdje. Na samom ulazu u autobus, vozač autobusa (viši muškarac, krupnije građe, vjerovatno u 50.ima) se neugodno izderao na njih dvije jer su željele unijeti papirom zamotan komad pizze u isti. (U autobusu nije bilo oznake da je unos hrane nedozvoljen, a vozač nije imao problem sa svojim i s namirnicama ostalih putnika.) 

Dijete mi je već tu bilo uznemireno i počelo je plakati. To mu očito nije bilo dovoljno pa je počeo praviti problem oko unosa prtljage (Mullerove vrećice) u autobus. Bio je izuzetno neugodan. Na poziv kontrolorke (s njegove strane) utvrđeno je da je prtljaga prihvatljiva s obzirom na to da je u vrećici bila rezervna roba (promjena) za dijete i još par sitnica. (Ostali putnici su nesmetano unosili i veću prtljagu od ove zbog koje je pozvana kontrolorka - prtljagu koja je svojim volumenom zauzimala prostor sjedala, tj. prijevoznog mjesta). Moje dijete je tu već bilo poprilično istraumatizirano pojavom velikog i krupnog muškarca koji konstantno podiže glas i bahato se odnosi prema njenoj baki, mojoj majci. I moja majka je bila isto vidno uznemirena. Činjenica da se tako može ophoditi prema jednoj baki i jednom malodobnom dijetu u autobusu punom ljudi mi je frapirajuća", opisala je čitateljica Indexa što se dogodilo na autobusnom kolodvoru u Zagrebu.

Odlučila ih je dočekati u Splitu

"Isprovocirana takvom reakcijom bezobraznog vozača odlučila sam dočekati ih na kolodvoru u Splitu i pritom popričati s njim, u nadi da ću uz čovječan pristup umanjiti traume svom djetetu i majci. Navečer u 22:10 h u Splitu sam ih i dočekala. Odmah sam pokušala iskomunicirati situaciju s vozačem - naravno mirno i staloženo. Počeo je objašnjavati kako nisam dobro upućena u događaj, međutim nekoliko putnika koji su izlazili iz autobusa su ga prozvali da laže i istaknuli kako se prema mojoj majci i djetetu ponašao neprimjereno i da je nad njima vršio verbalno nasilje. Među njima bili su i putnici koji su voljni institucijama posvjedočiti o događaju. Njima hvala. 

Većina putnika razbježala se čim su uzeli svoj kofer - ipak nisu tu njihove majke ni kćeri bile meta zlostavljanja, pa im vjerojatno nije ni važno. To je jedan od razloga za objavljivanje ovog iskustva. Smatram da ne smijemo biti društvo koje pred nasiljem zatvara oči! U tom momentu, moja je majka predizala prtljagu i uočila da joj je isti vozač, bacivši biciklu (za odraslu osobu) na njen kofer, potpuno ga izgrebao. Reagirala je i rekla da to nije u redu, nakon čega je uslijedilo njegovo verbalno vrijeđanje ("glupačo, kurvo, treba te dobro istući" i sl.) koje je nastavilo fizičkim nasrtanjem vozača na moju majku, pred mojim očima i očima četverogodišnje djevojčice", dodaje čitateljica Indexa. 

Nogom ju je udario u prsni koš i izbacio iz autobusa

"Prvo ju je ošamario, zatim šaketao, a nakon toga 2 puta nešto lakše, a treći put snažno centrirao stopalom u prsnu kost. Udarac je bio takav da je ona "odletjela" iz u autobusa (s druge stepenice) i pala metar dalje na pločnik kolodvora. Nakon što sam vidjela što se dogodilo utrčala sam u autobus vičući na šofera, a dotični me na istim stepenicama čekao s nogom u visini mog prsnog koša. Imajući u vidu da mi je tu dijete i da mi majka još uvijek leži na podu, a obje plaču, izmakla sam se i otišla pomoći majci da se ustane i pokušala umiriti kći. U pomoć je priskočio jedan turist koji se za vrijeme te situacije zatekao na kolodvoru i koji je svjedočio cijelom događaju. Svoj iskaz dao je i policiji koja je uzela njegove podatke.

Drugi šofer je u momentu kad sam ja prišla majci i krenula zvati policiju, mirno prošao uz nas, ušao u autobus, upalio motor i nastavio voziti - pretpostavljam u smjeru Imotskog, potpuno ignorirajući nasilje koje se dogodilo samo par sekundi ranije. Nitko od djelatnika autobusa ni u jednom momentu nije ponudio pomoć ni ispriku", prepričala nam je zaprepaštena čitateljica.

Dok je odlazio, pokazao im je srednji prst

"Štoviše, nasilnik je odlazeći uz ciničan smijeh pokazivao srednji prst mojoj majci koja je još uvijek ležala na podu i nije se činilo da u svojoj okolini doživljava kritiku zbog agresivnog ponašanja. Autobusni kolodvor koliko znam ima video nadzor, tako da isto možete provjeriti na snimci. Policijski zapisnik također postoji, a zbog zadobivenih ozljeda postoji i medicinska dokumentacija zajedno sa slikom ozljeda, sa slikom autobusnih karata i slikom sporne Mullerove vrećice odložene u prostoru za kabinsku prtljagu.   

Moram napomenuti i to da mi dijete nakon pretrpljenog šoka nije spavalo noć. Vriskala je i plakala - bila je vidno potresena i prestrašena, a niti dan kasnije nije bila puno bolje. Majka je cijelo jutro povraćala i imala jaku glavobolju, dok joj osjećaj gušenja i stezanja u prsima nije prestajao. Vidi joj se otisak cipele na prsima, ogrebotina na glavi i hematom na vratu. Osim fizičkog oporavka moje majke i jedna i druga trebat će psihološku pomoć zbog šoka koji su pretrpjele. Strahujem da će moje dijete za života biti obilježeno strahom od autobusa zbog jednog agresivnog vozača. Kontaktirala sam Autopoduzeće Imotski da im uputim prigovor zbog zlostavljanja. Rečeno mi je da će vozač dobiti trenutni otkaz. Iz razgovora sam saznala da je postoji još jedna prijava na ponašanje spomenutog vozača, a iz riječi mog sugovornika moglo se naslutiti da prijave na račun istog vozača ne pristižu prvi put", zaključila je čitateljica Indexa.

Vozač je dobio otkaz

Upite o ovom incidentu poslali smo u splitsku policiju i tvrtku Autopoduzeće Imotski. Kako doznajemo u Autopoduzeću Imotski, vozač koji je napao putnicu je kažnjen otkazom ugovora o radu, a o visini kazne drugome vozaču, koji nije pomogao putnicama, bit će odlučeno naknadno. 

Odgovor Autopoduzeća Imotski prenosimo u cijelosti.

"Upoznati smo sa slučajem koji se dogodio. Naravno da ne opravdavamo ovakvo bezobrazno i neodgovorno ponašanje našeg već sad bivšeg vozača koji je ugrozio zdravlje putnika. Svojim ponašanjem je oštetio naše putnike, tvrtku i ostale vozače koji dobro i odgovorno rade svoj posao. Vozač je kažnjen otkazivanjem ugovora o radu.

Do sada nismo imali zabilježenih incidenata od strane ovog vozača za vrijeme rada u našoj tvrtki. Naravno, postupak drugog vozača također ne možemo tolerirati, u tijeku je postupak u kojem će se odrediti visina kazne za ovog vozača.

Ovakve situacije nisu uobičajene za našu tvrtku, zatečeni smo nastalim događajem, te smo spremi putnicima pružiti svu potrebnu pomoć. 

Nadamo da će Vozač biti adekvatno kažnjen od strane nadležnih državnih tijela", stoji u odgovoru Autopoduzeća Imotski koji je dobio Index.

"U svezi Vašeg upita obavještavamo vas da bilježimo događaj na atobusnom kolodvoru u Splitu od sinoć u odnosu na koji smo zaprimili  prijavu, te je u tijeku kriminalističko istraživanje", odgovorili su nam iz splitske policije. 

 

Pročitajte više