Vozač kamiona koji je Banožića izvlačio iz smrskanog auta: Pretjecao me

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Jedini svjedok nesreće u kojoj je sudjelovao bivši HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić je vozač kamiona. Prema izvješću policije, Banožić je pretjecao kamion kada se frontalno sudario s automobilom u kojem je bio 41-godišnji Goran Šarić. On je izgubio život u nesreći koja se dogodila 11. studenog prošle godine na cesti između Vinkovaca i Županje.

Banožić je danas u intervjuu za RTL izjavio, unatoč policijskom priopćenju, da on nije pretjecao i da nije bilo frontalnog sudara te je medije optužio za laži. Protiv Banožića je prije tri i pol tjedna podignuta optužnica za izazivanje prometne nesreće. Vozač kamiona također je razgovarao s RTL-om.

"Sumaglica, magla, klizava cesta, vidljivost na 200-300 metara. Ja sam se kretao prema Županji. Kretalo se vozilo u suprotnom smjeru i jedno vozilo iza mene. U jednom trenutku, udara s lijeve strane...", riječi su to vozača kamiona koji je vozio ispred Banožića.

Vozač kamiona: Banožić je pretjecao

Kao i Banožić, i vozač kamiona je prvi put javno govorio o nesreći kojoj je svjedočio. Kaže da je policija utvrdila da je vozio kamion oko 75 kilometara na sat. 

Upitan je li bivši ministar vozio brže od njega, vozač kaže: "Pa vjerojatno je htio, čim je pokušavao obilaziti. Bio je s lijeve strane, vidjela su se njegova svjetla i nije bilo drugih vozila osim nas troje u tom trenutku", govori svjedok koji je potvrdio da je Banožić pretjecao.

"U suprotnom smjeru je išlo vozilo, nesreća se dogodila na lijevoj strani iza mog kamiona", kazao je vozač kamiona.

Mišljenje vještaka o nesreći

Nesreća je ovako izgledala prema mišljenju dva različita vještaka: iz smjera Vinkovaca prema Županji kretao se kamion brzinom od 76 kilometara na sat. Iza njega se u svom terencu vozio Banožić.

U jednom trenutku je krenuo pretjecati kamion i kad je prešao u suprotni trak, naletio je na kombi čiji je vozač na mjestu preminuo. Kako doznaje RTL, kombi je išao brzinom nešto višom od 90, a Mario Banožić je vozio brzinom od oko 100 kilometara na sat.

Ograničenje na toj cesti je 90 km/h, a ni jedan ni drugi nisu bili vezani.

Vozač kamiona je izvlačio Banožića iz smrskanog terenca

Prva osoba koja je izvlačila ozlijeđenog Banožića iz smrskanog terenca bio je upravo vozač kamiona.

"Ja sam nakon nekih 100-200 metara stao da pomognem unesrećenima. Vozilo je bilo prevrnuto na bok. Tamo je bio neki službenik koji je isto bio prisutan i rekao je da obojica nemaju spasa.

Jedan je bio u kombiju, a drugi u terencu. Nakon jedno 5-10 minuta, počeo je davati znakove života i počeli smo ga vaditi iz terenca. Tad je došla hitna i oni su to odradili puno brže i izvadili su unesrećenog. Vidio sam ga osobno, ali ga nisam prepoznao", ispričao je vozač kamiona.

Policija kaže da je Banožić pretjecao

PU vukovarsko-srijemska je 12. studenog prošle godine priopćila da je Banožić pretjecao kamion i frontalno se sudario s automobilom koji je nadolazio iz suprotnog smjera.

"Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.

Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje. Po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obavit će se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici 'Dr. Juraj Njavro' u Vukovaru.

Od 44-godišnjeg vozača su izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize", priopćila je u studenom prošle godine vukovarsko-srijemska policija.

Banožić je kazneno prijavljen

"Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Tijekom obavljanja očevida prometne nesreće, u vremenu od 8.15 do 16.26, za promet je bila zatvorena dionica državne ceste DC-55 (Vinkovci-Županja)", priopćila je policija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.