Vozači saniteta prekidaju štrajk

Ilustracija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

VOZAČI saniteta danas prekidaju štrajk nakon obećanja ministra zdravstva Vilija Beroša da će biti donesena uredba kojom će biti riješen njihov status, povećan koeficijent i izjednačene plaće na razini cijele države, doznaje se u Sindikatu medicinske sestre/tehničari zajedno.

Sanitet sutra normalno počinje s radom

"Postignut je dogovor, štrajk se obustavlja i sutra normalno sanitet počinje s radom", izjavio je Hini sindikalni povjerenik Vladimir Markuš nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva. Na sastanku su dobili obećanje da će se uredbom riješiti status vozača saniteta koji više neće imati radno mjesto vozača dostavljača na lakim teretnim vozilima.

"Postajemo vozači saniteta i službeno s pripadajućim koeficijentom 0.90", rekao je Markuš te istaknuo da se na donošenje uredbe obvezao ministar Vili Beroš, a iza obećanja stoje premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

Rok za novo obračunavanje plaća je dva mjeseca, inače će svi štrajkati

Krajnji rok za donošenje uredbe i novo obračunavanje plaća vozačima saniteta je dva mjeseca, u suprotnom, upozorio je Markuš, sindikati će ponovno pokrenuti štrajk.

"Onda krećemo s totalnom obustavom rada. Naime ovaj tjedan je radilo, unatoč štrajku, 30 posto vozača saniteta po domovima zdravlja. No u slučaju ponovnog pokretanja štrajka, sto posto vozača neće raditi", poručio je Markuš.

Ići će uredba prema domovima zdravlja, to će morati biti plaćeno

Uredbom će dobiti radno mjesto - vozač saniteta s pripadajućim koeficijentom 0.90 (sada je 0.776). Ispregovarani koeficijent niži je od onoga koji imaju vozači u Hitnoj medicini (0.95) jer je njihov posao složeniji.

Dogovoreno je i da se svi poslovi koje će sanitet odrađivati, a ulaze u domenu Hitne, moraju platiti po koeficijentu kojim su plaćeni vozači i sestre Hitne medicine.

"Ići će uredba prema domovima zdravlja i to će morati biti plaćeno", kazao je Markuš. Dodao je i da će iduće godine biti donesen novi granski kolektivni ugovor u kojem će biti ispregovarani još neki dodaci za sestre u sanitetu kako bi im se podigla primanja.

Pročitajte više