NESREĆA AUTOBUSA U SLAVONIJI

Vozač autobusa ide na mjesec dana u pritvor. Odvjetnik: Nije rekao da je zaspao

Foto: Ivica Galović/Pixsell

VOZAČU autobusa sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bijega.

 

"Sudac istrage je odredio pritvor, odnosno istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog eventualne mogućnosti napuštanja Republike Hrvatske, odnosno bijega. On će sad biti upućen u zatvor. On se danas samo izjašnjavao o istražnom zatvoru, nije davao nikakav iskaz", rekao je zamjenik županijske državne odvjetnice Kopunić.

Novinarima se obratio i odvjetnik vozača: Nikad nikome nije rekao da je zaspao

"U ni jednom trenutku nije rekao nekome da je zaspao", rekao je Igor Cišper, odvjetnik vozača, dodajući da ne može reći što mu je rekao. Potvrdio je da će on i Ljubo Pavasović Visković braniti vozača. Radi se i Igoru Cišperu iz odvjetničkog ureda Ljube Pavasovića Viskovića.

"Kolega Pavasović i ja bit ćemo branjenici", otkrio je Cišper.

 

"Uspio sam s njim kratko razgovarati, njemu je žao što se sve ovo desilo. Za dalje ćemo vidjeti", rekao je Cišper.

Je li rekao da je zaspao?

"Koliko ja imam informaciju, on ni u jednom trenu nikome nije rekao da je zaspao. Rekao mi je neke stvari, ali to ću zadržati za nas", dodao je.

 

"Hrvatska nema ugovor s Kosovom o izručenju svojih državljana"

"Istražni zatvor određen je zbog opasnosti da će pobjeći, on je državljanin Republike Kosovo, Hrvatska ima neke ugovore s Kosovom, ali nema ugovor o izručenju svojih državljana protiv kojih se vode kazneni postupci.

Postupak će se voditi u Hrvatskoj, ali postoji mogućnost da će se voditi i na Kosovu. Postoji takav ugovor između Hrvatske i Kosova. Takav prijedlog mora doći od države.

Državni odvjetnik je najavio da će predložiti ispitivanje nekoliko svjedoka koji su bili u autobusu, pa će danas biti održano još jedno ročište", rekao je novinarima sudac istrage Mile Soldo.

Podsjetimo, 52-godišnji vozač kosovskog autobusa, u čijem je prevrtanju u nedjelju poginulo 10 putnika, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu branio se šutnjom.

DORH: Vozač je bio umoran i nesposoban za sigurno upravljanje

Osumnjičeni 52-godišnji vozač kosovskog autobusa, u čijem je prevrtanju poginulo 10 osoba, u trenutku nesreće bio je umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom, izvijestili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu u ponedjeljak.

U priopćenju su, uz ostalo, naveli da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 52-godišnjak 25. srpnja oko 6:15, protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, upravljao autobusom južnom kolničkom trakom autoceste A3 kod mjesta Sibinj i da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane.

Autobus je izletio i prevrnuo se na desnu bočnu stranu, pri čemu je poginulo 10 osoba, 10 je ozlijeđeno, a riječ je o teškim tjelesnim ozljedama ili teškim tjelesnim ozljedama opasnima po život.

Pročitajte više