Vratila se još dvojica hrvatskih pomoraca iz Gabona: Na dan smo dobivali samo bocu pitke vode

IZ GABONA su se u petak vratila još dvojica pomoraca koji su tamo proveli četiri mjeseca u neljudskim uvjetima na brodu Swift Split.

Ante Luketić i Siniša Marić su sletjeli na zagrebački aerodrom dva dana nakon što njihov vođa palube Nenad Komparić sletio u Zadar 12 kilograma lakši nego četiri mjeseca ranije.

>Vapaj hrvatskih pomoraca u Gabonu: "U očajnom sam stanju, smršavio sam 12 kila!"

>Tko to tamo laže? "Informacije o Hrvatima na brodu u Gabonu su kontradiktorne!"


"Bilo je jako teško i vruće. Na dan smo dobivali samo bocu pitke vode, a morali smo se okupati sva dvadesetpetorica zajedno u samo 15 minuta", ispričao je Luketić za Večernji list.

Na pokvarenom brodu na sidrištu ispred luke Owendo u Gabonu, bez plaće, a neko vrijeme i bez hrane, bila su sedmorica hrvatskih pomoraca.

Kako kaže Luketić, stanje na brodu popravilo se nakon medijske hajke, no posao će ipak tražiti u drugoj kompaniji. Za situaciju u kojoj su se našli nesretni pomorci krive Ratka Božića, vlasnika Split Ship Managementa, kojemu ovo, prema podacima Sindikata pomoraca Hrvatske, nije prvi put da ih je izigrao.

"Napokon smo dobili zaostale plaće, no posao namjeravam tražiti nakon odmora, i to u drugoj kompaniji", objasnio je Luketić. Njegov vidljivo iscrpljeni kolega nije bio raspoložen za razgovor.

Pročitajte više