Vratio se Sanader: Sletio na Pleso i taksijem otišao doma, Mirjana bijesna zbog novinara

NAKON mjesec i pol dana boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas se vratio u rodnu zemlju. Sletio je na zagrebački Pleso, a pratili su ga brojni novinari, kojima nije htio dati komentare.

Čini se kako je boravak u SAD-u pogodovao bivšem premijeru, pa je uspio skinuti još nekoliko kilograma i dobiti lijep ten. Odmah nakon slijetanja, Sanader i supruga Mirjana sjeli su u automobil i uputili se u svoju kuću u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, a Sanader je kratko poručio kako ne namjerava davati izjave. Niti pred svojom kućom u Kozarčevoj ulici nije odustao od namjere da s novinarima ne priča.

Mirjana bijesna zbog novinara

Kolege taksista Mate Sorića, koji je Ivu i Mirjanu Sanader prevezao od aerodroma do kuće u Kozarčevoj, ispričali su nam da je bivši premijer tijekom vožnje uglavnom razgovarao na mobitel. Dok je Sanadera samo zanimalo kakvo je vrijeme u Zagrebu, njegova supruga je bila bijesna te ju je zanimalo kako su novinari doznali za njihov današnji dolazak.

Bivši premijer bi tako ipak trebao svjedočiti pred saborskim Povjerenstvom za Inu, a to je svjedočenje jednom već elegantno izbjegao. U zadnjih nekoliko mjeseci moglo ga se vidjeti u Austriji, gdje je sudjelovao na Europskom forumu u Alpbachu i istodobno u Innsbrucku osnovao konzultantsku firmu Prima Consulting GmBH.

Lijepo u inozemstvu, škakljivo kod kuće


U New Yorku je dobio posao gostujućeg predavača na Institutu Harriman prestižnog Sveučilišta Columbia. Bavit će se istraživanjem međunarodnih političkih odnosa s naglaskom na eurointegraciji balkanskih zemalja.

Čini se ipak da su problemi u Hrvatskoj puno veći nego što bi Sanader volio. Nedavno je uhićen Mladen Barišić, bivši glavni blagajnik HDZ-a i šef Carinske uprave. Barišića se sumnjiči da je državu varao na nebrojene načine, a kao ključna karika u tom lancu spominje se PR tvrtka Fimi-media, s kojom se povezuje i Sanadera.

Afere, afere, afere

Tu su, naravno, stare afere Brodosplit i Verona, ali i nove, kao afera oko Hypo banke ili one oko Podravke i Ine. Damir Polančec, koji je trenutno na sudu, već je rekao da ima popis s aferama i da će povući dobar dio HDZ-ovaca sa sobom ako mu se ne omogući pošten proces. Mnogi se pitaju je li jedan od onih koje će Polančec povlačiti i sam Sanader.

Bivši šef HEP-a Ivan Mravak, kojega se sumnjiči za prevaru oko prodaje struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, kao jednog od svojih svjedoka pozvao je i Sanadera, koji bi trebao govoriti o hijerarhijskoj strukturi odlučivanja.

Mađarski istražitelji rekli su da imaju indicije da je Sanader bio prisutan na sastanku Polančeca i predstavnika OTP banke kad se dogovorilo da će se za kredit koji je banka dala Podravci jamčiti dionicama Ine. Hoće li to biti tema eventualnog Sanaderovog svjedočenja pred Istražnim povjerenstvom za Inu, u kojemu sjede SDP-ovci Dragica Zebec, Josip Leko i Gordan Maras, HDZ-ovci Boris Kunst, Josip Salapić, Goran Marić i Ana Lovrin, kao i HSS-ovac Zdravko Kelić i HNS-ovac Dragan Kovačević.

Premijerka nije znala da se vratio Sanader, ali misli da je najljepše biti doma

Premijerka Jadranka Kosor je u Virovitici od novinara saznala da se njezin bivši šef i "dragi Ivo" vratio u Zagreb te je očito kako nije imala pripremljen odgovor na pitanje o njemu.

"Ne znam da se vratio gospodin Sanader. Pa, lijepo je biti doma. Najljepše je biti doma. Ja mislim da je najljepše biti doma i najljepše je biti u Hrvatskoj", kazala je zbunjeno i kroz smijeh premijerka te dodala kako je Hrvatska najljepša zemlja na svijetu.

Josipović smatra da je svačija dužnost pojaviti se pred Povjerenstvom

Predsjednik Ivo Josipović je na Pagu kratko komentirao da je dobro što se Sanader pojavio u Hrvatskoj. "U svakom slučaju dobro je da se vratio jer je svačija dužnost da svjedoči pred Istražnim povjerenstvom. Pričekajmo da vidimo što će reći", kazao je Josipović te dodao kako pretpostavlja da će Sanadera na Povjerenstvu pitati i o "slučaju Barišić".

Josipović je istaknuo kako je Hrvatska dobila presudu Europskog suda za ljudska prava protiv sebe zato što su visoki državni dužnosnici komentirali sudske predmete u tijeku. "Ja ne želim biti uzrok još jedne takve presude i mislim da bi bilo dobro da svi političari prihvate takvo pravilo ponašanja da ne komentiraju predmete koji su u tijeku. To je civilizacijska tekovina, i moram priznati da smo i inače laki u novinama, pa na naslovnicama imamo slike i imena ljudi koji nisu proglašeni krivima, a kojima se de facto presuđuje", kazao je Josipović.

Pročitajte više