vredniji ostavinski postupci prelaskom javnim bilježnicima poskupljuju za PDV

Ostavinski postupci vredniji od 25 tisuća kuna, koje će od 3. listopada voditi javnih bilježnici bit će skuplji za 22 posto, odnosno za visinu poreza na dodanu vrijednosti, dok će za ostavine manje vrijednosti trošak biti ili manji ili za samo desetak kuna viši, potvrđeno je u Ministarstvu pravosuđa. L

Propisano je to Pravilnikom Ministarstva pravosuđa o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda. Pravilnik je danas stupio na snagu nakon što je vođenje ostavinskih postupaka na temelju Zakona o nasljeđivanju prebačeno u nadležnost javnih bilježnika.

Zakon o nasljeđivanju stupio je na snagu početkom ožujka, a njegova primjena počinje 3. listopada.

Ministarstvo pravosuđa je sukladno obećanju, da troškovi ostavinskog postupka prebacivanjem sa sudova na javne bilježnike neće poskupjeti, Pravilnikom utvrdilo da nagrade javnom bilježniku prema vrijednosti spora uglavnom ne prelaze visinu dosadašnje sudske pristojbe, rekao je za Hinu pomoćnik ministrice pravosuđa Zlatko Hamarić.

Do sada se sudska pristojba u ostavinskim postupcima, ovisno o vrijednosti ostavine kretala od 100 do 200 kuna, s time da se u slučaju kada je ostavina bila vrednija od 60 tisuća kuna na svakih započetih 10 tisuća kuna plaćalo još po sto kuna, ali ukupno ne više od 2,5 tisuća kuna.

S obzirom da su javni bilježnici obveznici plaćanja PDV-a, kako se za ostavine manje vrijednosti trošak ostavinskog postupka ne bi povećao, za te su slučajeve predviđene manje naknade.

Tako će se za ostavine do tisuću kuna vrijednosti plaćati naknada od 30 kuna, do 2.500 50 kuna, a za one do 25 tisuća 90 kuna, plus PDV.

Trošak ostavinskog postupka zajedno s PDV-om u prava će dva slučaja biti niži nego li do sada, a u trećem za desetak kuna viši.

Za ostavine od 25 do 35 tisuća kuna i od 35 do 60 tisuća kuna naknade ostaju iste kao i sudske pristojbe - 150, odnosno 200 kuna, a poskupjet će za visinu PDV-a.

Predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore (HJBK) Ante Ilić izjavio je za Hinu da je u pripremi primjene Zakona o nasljeđivanju HJBK obavila edukaciju javnih bilježnika. Smatra da će građani putem bilježnika puno brže moći ostvariti ostavinska prava.

Prema Pravilniku o Hrvatskom upisniku oporuka, koji je danas također stupio na snagu, za sto kuna moći će se upisati oporuka u upisnik oporuka pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori, što bi ubuduće trebalo otkloniti moguće dvojbe o (ne)postupanju oporuke.

Ilić je najavio da će HJBK pokrenuti i široku edukaciju građana kako bi ih upoznali s prednostima sastavljanja i upisa oporuka.

Očekuje da će Sabor do kraja rujna usvojiti i vladin prijedlog za izmjenu Zakona o nasljeđivanju po kojem slanje ostavinskih predmeta javnim bilježnicima neće ovisiti o volji predsjednika sudova, već će im to biti obveza.

Nešto veće opterećenje javnih bilježnika očekuje se na početku primjene Zakona o nasljeđivanju, kada će im sa sudova na rješavanje biti poslani zaostali ostavinski predmeti.

Pročitajte više