Vrhovni sud djelomično prihvatio žalbu splitskog suca osuđenog zbog mita

Foto: FAH

VRHOVNI sud djelomično je prihvatio žalbu splitskog suca Roberta Pešutića koji je u srpnju 2014. nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti i protuzakonitog posredovanja u sudskim postupcima.

Uz splitskog suca na osam mjeseci zatvora zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti osuđeni su i gospodarstvenik i političar Gordan Bičak te Gabrijela Soldo. Drugi splitski sudac Ante Unković oslobođen je optužbi da je primio mito za donošenje oslobađajuće presude u jednom sudskom postupku.

Zabranjeno obavljanje dužnosti na 10 godina

Prema prvostupanjskoj presudi Pešutiću je zabranjeno obavljanje dužnosti na 10 godina od pravomoćnosti presude, ne uračunavajući vrijeme odsluženja kazne. Osim toga osuđen je i na povrat nezakonito stečenih 3000 eura, 600 američkih dolara i 3000 kuna, a Gabrijela Soldo na povrat 10.000 eura.

Vrhovni sud djelomično je prihvatio Pešutićevu žalbu i zatražio novo suđenje, ali samo što se tiče primanja mita. Stoga je preinačena i prvostupanjska odluka o kazni, odnosno prihvaćene su ranije izrečene pojedinačne kazne za koja je proglašen krivim pa mu je jedinstvena kazna za nedjela zbog kojih je osuđen određena na tri i pol godine.

Pročitajte više