Vrhovni sud komentirao oslobađajuću presudu o spolnom uznemiravanju policajke

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, Twitter

O PRESUDI mladoj policajki koju je cijelu noć spolno uznemiravao njen šef oglasio se i Vrhovni sud, ali samo na Twitteru:

"VSRH smatra da sudske pogreške potkopavaju vladavinu prava i ugled suda. Pogreške ispravljamo u žalbenom postupku. Ako voljom stranke odluke nisu prošle kontrolu višeg suda, onda uravnotežena i stručna javna rasprava doprinosi podizanju pravne pismenosti stručne i opće javnosti."

 

Podsjetimo, vijest da je prije gotovo četiri godine na području graničnog prijelaza Bajakovo mladu policajku cijelu noć seksualno uznemiravao njezin šef i da ga je sutkinja Općinskog suda u Vukovaru oslobodila krivnje jer se "spolno uznemiravanje dogodilo samo jednom" zgrozila je javnost.

Sutkinja je u presudi navela da je za postojanje ovog kaznenog djela "nužno da se spolno uznemiravanje ponovi bar jednom i da je proizvelo strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, te da su ponašanja neželjena (neće iste, odbija iste) osobi kojoj su upućena i da ta ponašanja smatra zadiranjem u svoju privatnost".

Policajac ne samo da je oslobođen optužbe nego policajka koja je spolno uznemiravana mora platiti troškove kaznenog postupka u paušalnoj svoti od 800 kuna te je dužna nadoknaditi nužne izdatke okrivljenika te nužne izdatke i nagradu njegovog branitelja u iznosu koji će biti određen posebnim rješenjem.

Pročitajte više