Vrhovni sud majci monstrumu potvrdio presudu: 33 godine zatvora za ubojstvo sina

VRHOVNI sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Puli, kojom su Chiara Pašić i 15-godišnja maloljetnica proglašene krivima za ubojstvo Chiarinog trogodišnjeg sina.

Njihove žalbe, kako i onu Županijskog državnog odvjetništva u Puli, Vrhovni sud odbio je kao neosnovane, javlja Glas Istre.

33 godine zatvora

Chiari Pašić tako je potvrđena kazna od 33 godine zatvora, no zbog činjenice da je riječ o dugotrajnoj kazni zatvora, presuda još nije pravomoćna jer Chiara Pašić ima pravo na još jednu žalbu o kojoj će u trećem stupnju odlučivati Vrhovni sud.

Glas Istre javlja i da je presuda za maloljetnu supočiniteljicu postala pravomoćna 6. rujna. Tom presudom se nju upućuje u Odgojni zavod u kojem može ostati najduže tri godine, a svakih šest mjeseci će se preispitivati hoće li se ta mjera obustaviti ili zamijeniti nekom drugom odgojnom mjerom.

I Chiari Pašić i maloljetnici prvostupanjskom je presudom, nakon suđenja koje se odvijalo iza vrata zatvorenih za javnost, izrečena mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana koji može trajati najdulje dvije godine, a maloljetnici i pojačane mjere odgoja, javlja Glas Istre.

>>JEZIVO UBOJSTVO DJETETA KOJE JE ZGROZILO HRVATSKU Tko je majka monstrum koja je osuđena na 33 godine?

Ugušile ga jastukom, a tijelo zatim bacile u more

Podsjetimo, Tužiteljstvo je u svom završnom govoru pred Županijskim sudom ustvrdilo kako smatra dokazanim da su Pašić i maloljetnica, tada 14-godišnjakinja odbjegla iz Doma za odgoj djece i mladeži, u Puli 23. svibnja prošle godine u poslijepodnevnim satima jastukom ugušile Chiarinog sina u stanu u Akvilejskom prilazu, a potom tijelo dječaka odnijele i bacile u more uz obalu bivše vojarne Vallelunga.

Pašić je potom prijavila pulskoj policiji da joj je dijete nestalo dok se igralo u parku kod zgrade u Akvilejskom prilazu.

Premda se policajcima njezina priča od početka nije činila uvjerljivom, po Puli je pokrenuta potraga za trogodišnjakom. Istovremeno, policajci su bili uporni s pitanjima te se majka u ranim jutarnjim satima slomila i odvela ih do tijela dječaka na Vallelungi.

Brat osuđene je nakon izricanja presude na Županijskom sudu rekao kako je kazna prestroga te kako će podnijeti žalbu, što i jesu, ali ju je Vrhovni sud odbio.

Obitelj majke ubojice prije sedam godina za nju tražila psihijatrijsku pomoć

HRT je u vrijeme uhićenja Puljanke neslužbeno doznao da je obitelj 32-godišnjakinje još prije sedam godina zatražila psihijatrijsku pomoć za nju. No ona je liječenje odbila i pobjegla u BiH. U Centru za socijalnu skrb tvrdili su da nisu imali nikakvih saznanja o problemima u toj obitelji.

Navodno je 32-godišnjakinja bila u Centru, ali samo zbog pitanja skrbništva nad sinom nakon razvoda braka. Skrbništvo je i dobila.

I dok su se tada stotine ljudi, pa i susjedi i poznanici majke, na društvenim mrežama zgražale zbog tog događaja, opisujući svoja saznanja o tome kako je majka zanemarivala dijete, a ono je nesnosno i neprekidno plakalo, zabrinjava to da su svi o tome godinama šutjeli.

U veljači prebačena u bolnicu

Puljanka je šest sati nakon što je ubila sina i s pomagačicom ga bacila u more policiji prijavila njegov nestanak.

Istražitelji su brzo posumnjali u njezinu priču, a ona se nedugo nakon toga slomila i priznala što je napravila. Policiju je odvela do tijela svog sina.

Od tada je bila u pritvoru, a u veljači ove godine započelo joj je suđenje. Istog tjedna, hitno je prevezena iz pulskog pritvora na Odjel psihijatrije Zatvorske bolnice u Zagrebu.

Njezin odvjetnik tada je rekao kako joj zbog lijekova koje uzima mjesto nije u zatvoru nego u bolnici.

Pročitajte više