Vrhovni sud nakon dvije i pol godine zakazao raspravu u prvom slučaju Zdravka Mamića

Foto: STR-2222/PIXSELL

VRHOVNI sud zakazao je javnu sjednicu u prvom slučaju Zdravka Mamića i ostalih, prvu nakon dvije i pol godine, javlja Telegram.

Prema toj presudi, Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši izvršni direktor kluba Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar iz Sesveta nepravomoćno su osuđeni za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. 

O žalbama na presudu kojom je Mamić kažnjen sa šest i pol godina zatvora Vrhovni sud raspravljat će 27. i 28. siječnja 2021. godine. Ne isključuje se ni to da će Mamić, koji trenutno boravi u BiH, tražiti da javnu sjednicu prati putem videolinka, dodaju.

Vrhovni sud RH prvostupanjsku presudu može potvrditi te povećati ili smanjiti kaznu, ali je može i ukinuti te vratiti na ponovno suđenje.

Što je presuđeno braći Mamić i porezniku Pernaru?

Prema presudi, Mamiće, Vrbanovića i Pernara tereti se za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Braća Mamić osuđeni su na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, Vrbanović na tri godine, a Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvorske kazne. 

Nadalje, u presudi piše da je najveći dio novca, gotovo 80 milijuna kuna, izvučeno preko lažnih aneksa ugovora o podjeli transferne odštete tadašnjih Dinamovih igrača Luke Modrića i Dejana Lovrena.

Zoran Mamić i Milan Pernar proglašeni su krivima za utaju poreza, što je obuhvaćala druga točka optužnice.

Mamića i ostale čeka još jedno suđenje

U međuvremenu, na Županijskom sudu u Osijeku već četiri puta odgođen je početak drugog suđenja Mamiću i ostalima. Odgode su nastupile zbog zaraze koronom. Na tom suđenju ih se tereti za izvlačenje još gotovo 161 milijuna kuna iz zagrebačkog kluba. 

USKOK sumnja na to da se novac najviše isplaćivao iz ugovora nogometaša, odnosno preko fiktivnih faktura za navodne usluge posredovanja. 

Pročitajte više