Vrhovni sud naložio istragu protiv Fredija Fiorentinija i Hajduka zbog utaje poreza

VRHOVNI SUD otvorio je istragu protiv Hajduka i bivšeg direktora Fredija Fiorentinija.Terete se za utaju poreza od nekih 378 tisuća kuna na plaće igrača i trenera iz 2005. godine.

Hajduk spasila zastara

Premda je splitski Županijski sud odbio pokrenuti istragu, prihvativši argumentaciju branitelja Damira Primorca da se ponavlja postupak koji je svojedobno pokrenula Porezna uprava, Vrhovni sud zauzeo je drugačije stajalište. Uvažili su stav tužilaštva da se ne može primijeniti slučaj Maresti, jer je u prekršajnom postupku došlo do zastare pa tako sud nikada nije ni došao u priliku da raspravlja o meritumu stvari.

Tako ipak ide istraga protiv "bilih". Slučajevi koje je svojim prijavama pokrenula Porezna uprava po svojoj naravi su kontroverzni jer otvaraju mogućnost da se pravne i fizičke osobe nakon prekršajnog, gone i u kaznenom postupku. 

Što sa Nevenkom?

Nedavno je splitski sud također odbio pokrenuti istragu u slučaju Zdenke Milavić, supruge Joze Milavića, vlasnika Studenca. Sporna je bila jahta od 1,8 milijuna kuna registrirana na tvrtku Zdenac. Porezna je ustanovila da se treba platiti još nekih 350 tisuća kuna, što su Milavići uredno namirili. Sad se napeto očekuje odluka Vrhovnog suda u ovom predmetu. Tu nije došlo do zastare kao kod Hajduka, sud se već bavio meritumom.

Odluka Vrhovnog suda bit će putokaz i za sudbinu slučaja Nevenke Bečić, koju sumnjiče za 2,9 milijuna kuna utaje. Sudac Davor Svalina ispitao je prošlog tjedna šeficu splitskog Gradskog vijeća, no preostaje ispitati i predstavnika Kerum d.o.o., optužene pravne osobe. Tek nakon toga bi Svalina trebao donijeti odluku o istrazi.

Pročitajte više