Vrhovni sud odbio istragu protiv Ivice Mudrinića

Vrhovni sud utvrdio je da nema osnova za pokretanje istrage protiv predsjednika Uprave THTa Ivice Mudrinića, zbog sumnje da je 1997. kao direktor Hrvatske radiotelevizije (HRT) neovlašteno odobrio stambeni kredit vozaču u svom uredu i tako zlouporabio položaj i ovlasti.

Takvu odluku Vrhovni je sud donio odlučujući o žalbi na odluku Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, koje je suprotno ranijem mišljenju istražnog suca utvrdilo da bi protiv Mudrinića trebalo pokrenuti istragu, doznaje se danas od Mudrinićeva odvjetnika Vladimira Vinje.

Istražni je sudac, nakon što je ispitao Mudrinića koji je detaljno iznio obranu i odbacio optužbe, potkrijepivši sve dokumentacijom, utvrdio da nema osnove za pokretanjem istrage koju je tražilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. No, Izvanraspravno vijeće nije se složilo s tom odlukom te je zatražilo istragu protiv Mudrinića.

Vinja je Hini izjavio da je danas od suda dobio odluku kojom se pobija taj zahtjev za pokretanjem istrage. U obrazloženju Vrhovnog suda navodi se da se Mudrinića ne može teretiti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na način kako ga je opisalo tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je pak tvrdilo da je Mudrinić 1997. samoinicijativno i bez znanja Uprave HRT-a odobrio stambeni kredit od 70.000 njemačkih maraka vozaču Perici Maduniću, koji je na osnovu toga sa Zagrebačkom bankom sklopio ugovor o kreditu s nižom kamatnom stopom.

Razliku između te i tržišne stope plaćao je HRT, a time je, tvrdi tužiteljstvo, Mudrinić omogućio svojem djelatniku protupravnu imovinsku korist na štetu HRT-a od oko 28 tisuća kuna. Ta bi šteta, po procijeni tužiteljstva, do kraja otplate kredita, koji je sklopljen na 10 godina, iznosila oko 62 tisuće kuna.

(Hina) xam ymd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.