Vrhovni sud odlučuje o Smiljani Srnec. Ona u suzama, odvjetniku na trenutak pozlilo

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

SMILJANA SRNEC je krajem lipnja prošle godine na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine Dominić. Ubojstvo se dogodilo 2000. godine, a tijelo je otkriveno tek 19 godina kasnije u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu.

Kazna od 15 godina koja joj je određena je maksimalna zatvorska kazna jer joj se sudilo po starom zakonu. U kaznu joj se uračunava i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

O slučaju danas odlučuje Vrhovni sud nakon što se Smiljana Srnec žalila na presudu.

Srnec video-vezom u suzama pratila ročište

Vrhovni sud može potvrditi kaznu, preinačiti je, ali i vratiti suđenje na početak pa čak i pustiti Smiljanu Srnec na slobodu. Državni odvjetnik nije se pojavio na ročištu, iako je bio pozvan, a Srnec je zastupao njezin odvjetnik Krešimir Golubić koji je izvijestio o sadržaju žalbe. Tijekom iznošenja sadržaja žalbe Smiljana Srnec je sve u suzama promatrala putem video-veze iz zatvora u Varaždinu, javlja Dnevnik.hr.

"Ne može se bez sumnje utvrditi tko je počinio kazneno djelo. Pogrešna je teza da je samo optužena vremenski i prostorno mogla počiniti kazneno djelo. Indicije na kojima se temelji presuda su pogrešne. Optužena nije dobila priliku braniti se“, kazao je Golubić.

Odvjetnik je rekao kako žrtva u vrijeme nestanka nije živjela u Zagrebu te da su policijski službenici iznijeli netočne navode te da su pristrane osobe sudjelovale u procesu obdukcije.

"Nije utvrđeno čija je pronađena sijeda vlas. DNA tragovi su bili savršeno očuvani, a vještak ih je olako uputio na mjesto za koje zna da će propasti“, rekao je Golubić.

Istaknuo je kako je oko škrinje bio niz osoba te da je očevid obavljen nestručno te da je zanemaren pronađeni muški trag na čarapi kojom je bilo vezano tijelo. 

"Optužena nije mogla sama pomicati škrinju po kući“, kazao je odvjetnik i podsjetio na dijagnoze skolioze Smiljane Srnec i dodao da je sud odbio zdravstveno vještačenje optužene.

Kazao je kako su roditelji podnijeli lažnu prijavu nestanka Smiljanine sestre Jasmine.

Odvjetniku u jednom trenutku pozlilo, potom je zatražio ukidanje presude

U jednom trenu, usred izlaganja određena je kratka stanka jer se odvjetnik Golubić nije osjećao dobro. Nakon kratke stanke, obrazlaganje je nastavljeno te je Golubić predložio da sud ukine prvostupanjsku presudu.

Nakon branitelja sudu se obratila i Smiljana Srnec koja je samo kratko kazala kako se slaže sa svime što je odvjetnik rekao te nema što za dodati.

Sudac Damir Kos zaključio je sjednicu i najavio kako će odluka biti objavljena putem prvostupanjskog suda. Odluka će biti objavljena naknadno, najvjerojatnije u roku mjesec dana.

Odvjetnik: Nijedan dokaz nije pronađen, uhićena je samo zato što je tada bila u kući

Nakon sjednice, novinarima se obratio odvjetnik Golubić  i kazao kako će o odluci biti obaviješteni pismenim putem od strane prvostupanjskog suda u Varaždinu.

"Nijedan dokaz da je samo ona mogla počiniti djelo nije pronađen. Uhićena je samo zato što je tada bila u kući. Ona vjeruje da će Vrhovni sud ukinuti istražni zatvor i da će se vratiti svojoj djeci", rekao je. 

Leš Jasmine Dominić 19 godina bio u škrinji

Podsjetimo, sud je utvrdio da je Jasmina posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000. te da je usmrćena u ljeto 2000. godine što potvrđuju i oznake na smrznutom voću i povrću u škrinji. Sudac je tada kazao da je leš u škrinji stajao 19 godina te da je doktor koji je vještačio u ovom predmetu ustvrdio da je žrtva skinuta i omotana crnim vrećama. 

"Isključivo je optuženica boravila u kući", naveo je sudac.

Sudac je rekao kako je do usmrćenja tupo-tvrdim predmetom došlo u opuštenom stanju žrtve što ide u prilog tome da je ubojica "domaća osoba". Ona je jedina osoba koja je iznosila informacije o Jasmini kojima je za cilj bio ostavljanje dojma da je ona živa.

"Smiljana Srnec psihijatrijski je sposobna za krivnju", ustvrdio je u lipnju sudac dodajući da Srnec nije dala nikakvo objašnjenje za leš sestre u njenoj škrinji nego je samo rekla da svjedoci lažu.

Kao otegotnu okolnost sud je uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, činjenicu da je žrtva mlada osoba u domu te skrivanje tijela u škrinji 19 godina.

Pročitajte više