Vrhovni sud prepolovio kaznu bivšoj šefici Porezne za jednu od najvećih afera

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

VRHOVNI sud RH prepolovio je kaznu bivšoj ravnateljici Porezne uprave i bivšoj SDP-ovoj saborskoj zastupnici Nadi Čavlović-Smiljanec.

Umjesto s dvije godine zatvora, pravomoćno je kažnjena s jednom godinom, jer je osječkom poduzetniku Željku Bilošu i njegovoj tvrtki OLT omogućila odgodu naplate poreznog suda od oko 9.5 milijuna kuna. I Bilošu je kazna ublažena s četiri i pol na tri godine zatvora, dok je Ružica Kovačević, iz osječke ispostave Porezne uprave umjesto tri godine zatvora dobila djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, javio je Telegram

Pravomoćna presuda je prije dva dana s Vrhovnog suda otpremljena na Županijski sud u Zagrebu, no detalji obrazloženja još nisu objavljeni. Neslužbeno se doznaje da je u slučaju bivše šefice Porezne uprave Vrhovni sud RH odlučio primijeniti blaži zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je počinila kazneno djelo.

Presudom je, premda joj je izrečena manja kazna, potvrđeno da je tada SDP-ovka Nada Čavlović Smiljanec doista pogodovala Bilošu još krajem 2012. godine. Poduzetnik je tada tražio otpis i prolongiranje otplate poreznog duga, a Čavlović-Smiljanec je naložila Ružici Kovačević da se zaustavi naplata Biloševih dugovanja.

“Nada Čavlović Smiljanec rekla je da nema problema. Obećala je da će reći pročelnici Porezne uprave u Osijeku da pričeka”, javio je 5. rujna 2012. godine u 17:17 sati bivši ministar Vrdoljak osječkom poduzetniku Bilošu.

Potezom tadašnje SDP-ove šefice porezne Čavlović Smiljanec-Biloševom OLT-u omogućeno da sve do otvaranja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nastavi s financijskim poslovanjem preko svojih računa, dok je istovremeno onemogućeno državi da realizira ovrhu više od devet milijuna kuna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više