Vrhovni sud SAD-a odbacio zahtjev da se "Bog" izbaci iz prisege

AMERIČKI Vrhovni sud odbacio je u ponedjeljak zahtjev ateista iz Kalifornije da se riječi "pod Bogom" izbace iz prisege vjernosti Sjedinjenim Državama presudivši da podnositelj tužbe zbog pravnotehničkih razloga nije imao pravo tražiti provjeru ustavnosti tih riječi i tako izbjegao ključno pitanje odvojenosti crkve i države.

Vrhovni sud je svojom odlukom poništio presudu kalifornijskog prizivnog suda od prije dvije godine da je ponavljanje tih riječi u američkim javnim školama kršenje ustavom zajamčene odvojenosti crkve i države.

Milijuni američke djece svakog jutra započinju školski dan recitirajući domoljubnu prisegu vjernosti.

Presuda Vrhovnog suda utemeljena je na tehničkoj okolnosti da tužitelj, kalifornijski ateist Michael Newdow, nije imao pravnih ovlasti iznijeti slučaj pred Sud u ime svoje kćerke jer nad njom nema puno skrbništvo, s obzirom na to da su roditelji rastavljeni.

Američki Kongres usvojio je prisegu vjernosti kao izraz domoljublja Amerikanaca 1942., tijekom Drugog svjetskog rata, a potom je 1954. u jeku Hladnoga rata u nju dodao riječi "pod Bogom" kako bi naglasio razliku američkog religijskog nasljeđa spram komunizma koji zastupa ateizam.

Newdow, kalifornijski liječnik, tražio je od Vrhovnog suda da ukloni riječi "pod Bogom" iz prisege koju njegova 9-godišnja kćerka svakodnevno ponavlja u svojoj školi u Elk Groveu. On smatra da ponavljanje tih riječi zapravo predstavlja državnu religijsku indoktrinaciju djece.

Majka djevojčice, koja ima legalno skrbništvo nad njom tijekom školskih dana, međutim, rekla je Vrhovnom sudu da nema ništa protiv prisege.

Odluka kalifornijskog suda izazvala je niz negativnih političkih reakcija. Administracija predsjednika Busha je na Vrhovnom sudu tražila odbacivanje tužbe kazavši da je pozivanje na Boga u prisezi stvar povijesti i religijskog nasljeđa, a ne vjere.

Milijuni američke djece svakodnevno ponavljaju prisegu vjernosti "zastavi Sjedinjenih Država i republici koju predstavlja, jedna zemlja, pod Bogom, nedjeljiva, sa slobodom i pravdom za sve".

Po zakonu američke savezne države Kalifornije traži da se prisega recitira u javnim osnovnim školama, ali djeca nisu obvezna to činiti ukoliko to ne žele.

Američki Vrhovni sud već je presudio ranije da se od školske djece ne može zahtijevati da recitiraju prisegu i zabranio vjerske molitve pod pokroviteljstvom škola.

Pročitajte više