Vrhovni sud: Sauchi tri godine, tajnici 4.5 godine zatvora

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

VRHOVNI sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Tomislav Saucha, predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, zbog lažiranja putnih naloga osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.

U cijelosti potvrđena presuda

Najviši sud, kako se neslužbeno doznaje, odbio je žalbe Sauche, Zeljko i državnog odvjetništva te je u cijelosti potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda donesenu krajem 2020.

Saucha je tada nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu trogodišnju zatvorsku kaznu, dok je Zeljko osuđena na četiri i pol godine jer je preko lažnih putnih naloga nastavila podizati novac i u mandatu idućih vlada.

Morat će vratiti milijun kuna

Dosuđena im je tada i zabrana obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

U obrazloženju nepravomoćne presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin Sauchi je poručila da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga ''osim osobne sramote" nanio štetu i svim institucijama državne vlasti i građanima, koji gube povjerenje u vlast.

Sutkinja je ocijenila da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove vlade RH i Hrvatskog sabora te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i ''besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera''.

Tvrdili da nisu krivi

Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu sabora kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

I Milanović je bio svjedok

Foto: Facebook

Putni nalozi ispisivani su na imena Milanovićevih posebnih savjetnika, a Zeljko i Saucha su prema presudi dijelili novac.

Ročište na kojem je svjedočio Milanović je započelo čitanjem Milanovićevog iskaza u USKOK-u u kojem je on rekao kamo je i tko od njegovih savjetnika putovao u vrijeme dok je on bio premijer. 

"Kada bih ja išao na službeni put i kad bih primao akontaciju, čekala me na radnom stolu plava kuverta na kojoj je pisalo moje ime", rekao je Milanović u USKOK-u za vrijeme istrage.

Također, u USKOK-u je izjavio da za vrijeme dok je bio premijer nije primijetio da je Saucha imao problema s alkoholom ili da je to utjecalo na njegov rad.

Sutkinju je zanimalo kada su Siniša Petrović i Neven Budak putovali.

"Vjerujte dokumentima više nego meni"

"Siniša Petrović je putovao do sredine 2013. godine. Poslije toga smo se uhodali i više nije bilo potrebe. U veljači 2014. godine je Budak putovao u Australiju na dogovor u vezi katedre hrvatskog jezika. To je lako provjerljivo u vladi i tome treba vjerovati više nego meni", odgovorio je Milanović sutkinji, koju je zanimalo je li kasnije u jednom trenutku nekome rekao da posebni savjetnici ne trebaju putovati.

"Ne, to nikada nije bila tema, o tome se nije raspravljalo", rekao je Milanović.

Sutkinja je pitala i je li za vrijeme tehničke vlade netko putovao.

"Nije bilo drame"

"Što znači putovao? To može biti Sisak, a može biti i Sidney. Ja sam putovao na sastanke Europskog vijeća, na Maltu, kao što i predsjednica putuje u ovom interludiju. Bio sam i u Parizu na potpisivanju protokola o klimatskim promjenama", odgovorio je Milanović sutkinji te ustvrdio da on nije tehnički sudjelovao u izradi proračuna Ureda predsjednika vlade.

"Sa Sauchom sam o proračunu Ureda razgovarao na načelnom nivou. Ne o troškovima uredskog materijala, nego o dominantnim troškovima, a to su troškovi zrakoplova i službenih putovanja. Nije nikada nije bilo neke drame, nisam tome pridavao veću pozornost. Samo smo načelno razgovarali imamo li dovoljno sredstava", rekao je Milanović ustvrdivši da su troškovi Ureda predsjednika vlade malena stavka.

"Maleni troškovi"

"Nije to turistička agencija da se govori o putovanjima. Proračun Ureda je političko pitanje jer su mediji zainteresirani i jer moramo biti otvoreni. Samo zato je meni ta informacija bila interesantna i pretpostavljam da sam sa Sauchom razgovarao o tome", rekao je Milanović.

Sutkinja je pitala i je li za vrijeme njegovog mandata bilo obračunavanja prekovremenih sati u Uredu predsjednika.

"Tajnice plaćao SDP"

"Pretpostavljam da su moje osobne tajnice imale prekovremenih sati, ali na tome se jako štedjelo, za razliku od mojih prethodnika koji su prekovremene dijelili šakom i kapom. Tajnice su zbog kompliciranih radnopravnih odnosa bile na plaći u SDP-u. O njihovim prekovremenim satima je odlučivao predstojnik ureda", odgovorio je Milanović.

"Bio sam bijesan"

"Bio sam bijesan kada sam čuo što se dogodilo. Nazvao me Siniša Petrović ili Saucha, a možda i Neven Budak da mi kaže da postoji nesklad koji je otkrila revizija. Bilo je dovoljno nazvati Slavka Goldsteina i pitati ga je li putovao. Saucha je poricao krivnju kao i sada. Tada još nije bilo ustanovljeno da se takva praksa nastavila i kada je on otišao iz službe. I to mjesecima nakon našeg odlaska iz vlade. Štoviše, to se događalo za vrijeme dva sljedeća premijera. To je važan podatak", rekao je Milanović.

"Nakon što je Saucha odavno otišao iz vlade, na službena putovanja su počele odlaziti osobe koje nikada u 20 godina službe nisu išle na putovanja", rekao je Milanović.

Na pitanje USKOK-a tko su bili njegovi najbliži suradnici u Uredu predsjednika vlade bivši premijer je odgovorio da su to bili Tomislav Saucha, Mato Škrabalo, Ivan Mašina, Nenad Pelicarić, Ivana Grljak, Zinka Bardić i kasnije Nikola Jelić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više