Vrhovni sud se oglasio o porukama Turudića i Rimac. Traže svu dokumentaciju

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Objava gomile poruka koje su razmijenili kandidat premijera Andreja Plenkovića, vlade i HDZ-a za novog šefa DORH-a Ivan Turudić i optuženica Josipa Rimac (sada Pleslić) izazvala je brojne reakcije.

>> REAKCIJE Oporba o porukama Turudića i Rimac: Kao da su na jeftinom erotskom sajtu

Podsjetimo, otkrivene su stotine poruka koje je Turudić razmjenjivao s Rimac. Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koji je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od susreta dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu.

Prepiska koju je objavio Jutarnji list, ukratko, pokazuje da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja. Pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona već i on, i to čak više nego ona. Poruke otkrivaju i da se Rimac s Turudićem sastajala niz puta, pa i zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.  

"Napravi mi ono", piše Turudić u jednoj od poruka Josipi Rimac. Ne precizira što je to što traži od Rimac.

>> Otkrivene stotine poruka Turudića i Josipe Rimac: "Di si radosti?", "Di si lipa?"

>> Kako je Turudić govorio o Rimac: Ma nismo mi prijatelji, nije to bila ciljana kava

Turudić radi i uslugu izvjesnom Tomi, koji bi mogao biti Karamarko. Ivan Turudić, tada šef Županijskog suda u Zagrebu, gugla pravilnike u vrijeme kad je Karamarko u problemu s Povjerenstvom za sukob interesa oko afere Konzultantica. Turudić Josipi Rimac piše da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa glup, s čime se ona svesrdno složi.

>> Tko je Tomo koji je trebao pomoć pa je Rimac zbog njega slala poruke Turudiću?

Vrhovni sud traži svu dokumentaciju o Turudiću

Sada se za N1 oglasio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je na upit hoće li što poduzeti kratko odgovorio: "Vrhovni sud će provjeriti navode iz tiska i nakon toga će donijeti odluku."

Inače, predsjednik Vrhovnog suda RH jedan je od onih koji u ovom trenutku mogu od Državnog sudbenog vijeća zatražiti pokretanje stegovnog postupka protiv suca Turudića.

Osim predsjednika Vrhovnog suda, taj bi zahtjev, ako ocijene potrebnim, mogli podnijeti predsjednik Visokog kaznenog suda, kao Turudićev prvi nadređeni, te ministar pravosuđa i uprave.

Osim za neuredno obnašanje sudačke dužnosti, što je jedno od najozbiljnijih stegovnih djela, suci mogu odgovarati i za nanošenje štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na neki drugi način.

Jutarnji list javlja da od sugovornika s Vrhovnog suda doznaju da će biti zatražena sva dokumentacija oko Turudića.

Pročitajte više