Vrhunac toplinskog vala, posebno upozorenje za više gradova. Evo kad će sve završiti

Traje vrhunac toplinskog vala.

"Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. Uglavnom u zapadnoj Slavoniji poslijepodne mala mogućnost lokalnih nestabilnosti. Vjetar većinom slab jugozapadni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 33 i 38 °C", stoji u kratkoj prognozi DHMZ-a.

Još uvijek traje upozorenje na iznimne temperature. Tako je opasnost od toplinskog vala danas velika na području Zagreba, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

U subotu još veća opasnost od toplinskog vala nego proteklih dana te i dalje pretežno suho i sunčano

I u subotu na istoku Hrvatske obilje sunčanog vremena te sparina i vrućina uz najvišu dnevnu temperaturu još višu nego u petak, ponegdje i do 38°C.

U središnjoj Hrvatskoj popodne postoji vrlo mala vjerojatnost za pokoji pljusak, koji je moguć i uz granicu sa Slovenijom. Toplinski val bit će na vrhuncu pa je objavljeno upozorenje crvenog, najvišeg stupnja opasnosti mogućeg djelovanja na zdravlje. Stoga izbjegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, kada će vrijednosti temperature biti između 35 i 38 °C, piše HRT u svojoj prognozi.

Na zapadu zemlje također sunčano, popodne samo mjestimice uz visoke, koprenaste oblake te povremeno umjeren jugozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo valovito. Jutarnja temperatura od 16 do 19 °C u gorju te između 23 i 26 °C na sjevernom Jadranu, a danju vruće i vrlo vruće, od 31 do 36 °C.

Vrlo velika opasnost od vrućine i u sunčanoj Dalmaciji, u čijoj će unutrašnjosti najviša dnevna temperatura zraka porasti do 38 °C. I noć će u većini mjesta na obali biti vrlo topla uz temperaturu zraka iznad 25 °C.

Podjednake vremenske prilike i na jugu Hrvatske - većinom sunčano, noću vrlo toplo, a danju vruće i vrlo vruće, uz samo blago osvježavajući vjetar s mora. Najviša temperatura zraka oko 35 °C, a temperatura mora 26 ili 27 °C.

U nedjelju još vruće i stabilno pa promjenjivije i svježije

U nedjelju na Jadranu nastavak toplinskog vala, no postupno okreće na jugo, što je najava promjene vremena koja dolazi početkom idućeg tjedna i donosi osvježenje. Bit će vrlo nestabilno uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno vjerojatno i nevere te obilnu kišu, a u ponedjeljak i prolazno jako jugo.

I na kopnu nakon pretežno sunčane i vrlo vruće nedjelje od ponedjeljka promjenjivo i nestabilno uz postupan prestanak vrućine. Povremeno će padati kiša, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme, osobito u ponedjeljak.

 

Liječnici pozivaju na oprez

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute. Liječnici ponavljaju da su najugroženiji stariji, djeca i bolesnici, pogotovo kronični.

"Nekritično ponašanje svih nas, ne prepoznajemo svoje granice, izlažemo se vrućini i suncu i onda naročito kod onih koji su bolesni, odnosno imaju neke bolesti, dolazi do pogoršanja toga stanja", rekao je za HRT Jakov Aranza iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, upozorila je da koža sve pamti.

"Ove godine ćete izgorjeti, međutim sa starenjem gubimo mogućnost oporavljanja stanica koje stradaju na suncu. Greške se nagomilavaju i neminovno, pogotovo kod osoba svjetlije puti dolazi do različitih degenerativnih promjena i stvaranja karcinoma. To najčešće bude nakon 50. godine", rekla je liječnica.

Pročitajte više