Vrijednost dolara pada treći tjedan zaredom

Ilustracija: EPA

NA SVJETSKIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0.5 posto, na 102.59 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0.7 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0840 dolara. No, tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je 1.6 posto, na 132,80 jena. Dolarov indeks oslabio je i prošloga tjedna jer ulagači vjeruju da je ciklus povećanja kamata američke središnje banke pri kraju.

Posljednji makroekonomski podaci pokazuju, naime, da se rast gospodarstva u SAD-u postupno usporava, da inflacijski pritisci popuštaju, da potrošnja polagano slabi i da se tržište rada postupno hladi. A to znači da bi Fed uskoro mogao završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Mnogi očekuju stanku u podizanju kamata

Čelnici Feda upozoravaju da će možda trebati dodatno povećati kamatne stope kako bi se suzbila inflacija, pa se na tržištu novca procjenjuje da postoji 55 posto izgleda da će Fed na idućoj sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0.25 postotnih bodova.

No, mnogi očekuju i stanku u podizanju kamata, pa i završetak ciklusa. "Usporavanje potrošnje u SAD-u i hlađenje inflacije u skladu su s procjenama da će Fed uskoro završiti s povećanjem kamata", kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Convera.

S druge strane, očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) nastaviti s povećanjem kamatnih stopa. Doduše, posljednji podaci Eurostata pokazali su da je stopa inflacije u eurozoni u ožujku oštro pala, no temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energije i hrane, dosegnula je nove rekordne razine.

Euro ojačao prema dolaru peti tjedan zaredom

To znači da će ECB i dalje biti pod pritiskom da poveća kamatne stope. "Vjerujem da će Fed još u svibnju povećati kamate za 0.25 postotnih bodova i – to je to. No, od ECB-a očekujem da će povećavati kamate sve do ljeta. A to je pozitivno za tečaj eura prema dolaru jer će se smanjiti razlika između kamata u SAD-u i eurozoni", kaže Stuart Cole, ekonomist u tvrtki Equiti Capital.

Zahvaljujući takvim očekivanjima, euro je prošloga tjedna prema dolaru ojačao peti tjedan zaredom, a tako dugo razdoblje uspona eura nije zabilježeno još od kolovoza 2020. godine.

Pročitajte više