Vrijednost tvrtke NVIDIA porasla za 277 milijardi dolara u samo jednom danu

Foto: Press

NVIDIA je dominantan igrač na tržištu proizvodnje čipova, ali posljednjih tjedana rast tvrtke bio je toliko brz da bi uskoro mogla postati najvrjednija tvrtka na svijetu.

Fortrade, za sve koji su zainteresirani naučiti kako trgovati cijenom dionica NVIDIA-e (takozvani financijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele proširiti svoje znanje, pripremio je besplatni vodič "Kako trgovati cijenom dionica". Vodič je prilagođen svim razinama znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič "Kako trgovati cijenom dionica" preuzmite ovdje.

Tvrtka je u središtu najsuvremenijeg razvoja umjetne inteligencije kroz svoje specijalizirane AI čipove, a tvrtke poput Microsofta, Facebooka, Tesle, Samsunga i Applea kupile su tisuće čipova za svoje proizvode. 

Tvrtka je 22. veljače objavila svoje rezultate zarade koji su premašili čak i visoka očekivanja, premašivši ciljeve i prihoda i zarade. Dan nakon objavljivanja rezultata, cijena dionice skočila je za 16,4%. To je predstavljalo jednodnevni rast vrijednosti tvrtke od 277 milijardi dolara – rekordan rast vrijednosti tvrtke. NVIDIA je sada treća najveća tvrtka na svijetu, a samo Apple i Microsoft imaju veću tržišnu kapitalizaciju.

Izvršni direktor NVIDIA-e Jensen Huang izjavio je da su rezultati uglavnom posljedica ubrzanog računarstva i generativne umjetne inteligencije te da je umjetna inteligencija dosegla točku s koje nema povratka.

Besplatni vodič "Kako trgovati cijenom dionica" preuzmite ovdje. 

Tvrtke poput Microsofta koriste tehnologiju NVIDIA-e za razvoj generativne umjetne inteligencije u svim svojim proizvodima. Ti čipovi omogućuju upotrebu snažnih chatbotova koje Microsoft namjerava spojiti sa svojim softverom. Na taj će se način radne prakse transformirati, a jedna rečenica upute u chatbot može proizvesti članak ili prezentaciju koja bi inače mogla potrajati satima.

Isto načelo može se primijeniti u nizu drugih područja, a tvrtke su prepoznale potencijalno smanjenje troškova i povećanje proizvodnje koje bi revolucija umjetne inteligencije mogla predstavljati.

Besplatni vodič "Kako trgovati cijenom dionica" preuzmite ovdje.

Izvori: MarketWatch, Bloomberg, BBC

CFD-ovi su kompleksni visoko spekulativni instrumenti, koji donose visoki rizik brzog gubitka novca zbog financijske poluge ili zaduživanja. Trebate dobro razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju i možete li podnijeti visoki rizik od gubitka svog vašeg investiranog kapitala. Budite svjesni: možete izgubiti sve, no ne više od salda na računu za trgovanje. 77% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima. Ti proizvodi možda nisu prikladni za sve klijente, stoga svakako morate biti sigurni da razumijete rizike i potražiti neovisan savjet. Ukoliko nastavite investirati u ugovore za razliku (CFD) na virtualne valute, zapamtite da su vrijednosti izuzetno volatilne i mogu rezultirati značajnim gubicima kroz kratko razdoblje. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu ili zahtjev za transakcijom u bilo kojem financijskom instrumentu. Fortrade odbacuje svaku odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih informacija, kao niza bilo kakve posljedice koje nastanu kao posljedica uporabe ovih informacija. Ne daju se bilo kakva jamstva točnosti ili potpunosti tih informacija te, stoga, svaka osoba koja djeluje na temelju tih informacija, čini to u potpunosti na vlastiti rizik. Informacije na ovom web-mjestu nisu namijenjene za stanovnike Sjedinjenih Država ili Belgije i nisu zamišljene da budu distribuirane ili korištene od strane bilo koje osobe, u bilo kojoj državi ili jurisdikciji u kojima bi takva distribucija ili upotreba bila u suprotnosti s lokalnim zakonima ili regulativom.

Informacije su samo u informativne svrhe i ne služe kao preporuka za donošenje investicijskih odluka. Trgovanje je rizično i nije pogodno za sve ulagače. Prije nego što donesete odluke o ulaganju, pročitajte uvjete financijske usluge i pobrinite se da razumijete rizike.

Pročitajte više