Splićani mogu smijeniti Keruma zbog štete, za referendum im treba 35 tisuća potpisa!

TOLIKO se žuči proteklih dana prosulo na račun Keruma, a Splićanima se pruža zaista jedinstvena prilika da ga svojom voljom smijene. Ako ih već toliko nervira njegova nebriga i ismijavanje cijele situacije, zasigurno im ne bi trebao biti problem skupiti 35 tisuća potpisa, koliko je potrebno za sazivanje referenduma.

Imaju uporište u članku 40. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji navodi da građani ili predstavničko tijelo mogu tražiti razrješenje gradonačelnika kada svojim radom prouzroči jedinici lokalne uprave znatnu materijalnu štetu. Znatnom materijalnom štetom smatra se šteta u iznosu od 1 posto proračuna jedinice lokalne uprave. 

Šteta koju je Kerum napravio 10 puta veća od potrebne za referendum

Kako je Index već izvijestio, u proteklih par dana u bolnici je, mahom zbog neočišćenih javnih površina, završilo 550 Splićana! Da svatko sad tuži Grad po 15 tisuća eura za troškove liječenja, duševne boli i izmaklu dobit, došli bi do zastrašujuće cifre veće od 8 milijuna eura, što je značajno preko 50 milijuna kuna. U pitanju je gotovo 10 posto splitskog proračuna, a ne banalnih 1 posto! I to sve samo za štetu koju su pretrpjele fizičke osobe. Učinci nepogode i paralize gradskih službi kod pravnih osoba zasigurno su još znatno teži pa je ukupni iznos štete u ovom trenutku i teško procijeniti.

Najbitnije je da se stvaraju pretpostavke građanima da iskažu svoju volju, odnosno, nezadovoljstvo te tako konačno daju do znanja Kerumu što misle o njemu.

Petina birača dovoljna za referendum

Postoje dvije varijante za smjenu gradonačelnika Keruma. Prva, normirana člankom 40.b, manje je izgledna jer raspisivanje referenduma prepušta Gradskom vijeću. Referendum može predložiti trećina vijećnika, što i nije toliki problem, no za raspisivanje bi ih morala biti većina, što je splitskoj oporbi još uvijek nedostižno.

Druga opcija je realnija. Za referendum o Kerumovoj smjeni Splićani bi trebali prikupiti 35 tisuća potpisa, što predstavlja 20 posto biračkog tijela. Zahvaljujući zakonskim izmjenama nedavno napravljenim zbog referenduma o EU, izlaznost nije bitna, nego bi samo natpolovična većina bila dovoljna za smjenu Keruma, potvrdio je Indexu profesor splitskog Pravnog fakulteta Mirko Klarić.

Pogledajmo sada brojke. Kada je Kerum osvojio vlast u Splitu za njega je glasalo 40 tisuća, a za protukandidata Ranka Ostojića 30 tisuća, što znači da na glasanje nije izašlo čak 100 tisuća birača. Teško se oteti dojmu da je nesazivanje referenduma više stvar poznate splitske letargije, nego nemogućnosti da se išta konkretno napravi. Da hoće, Keruma bi mogli smijeniti... Samo, hoće li?

Pročitajte više