Vučić i Čović se sastali u Mostaru. Ujutro stiže Plenković

Foto: X

Tijekom niza bilateralnih susreta između vodećih dužnosnika BiH, Srbije i predstavnika Europske unije ususret sutrašnjeg otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024. u tome gradu su izražena očekivanja za jačanjem suradnje i popravljanja  odnosa te ubrzavanja europskog puta. 

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović je nakon sastanka s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom objavio da BiH treba iskoristiti odobrenje otvaranja pregovora o članstvu BiH s EU za nastavak reformi.  

Vučić stigao zrakoplovom Air Serbia

"Važan momentum na bosanskohercegovačkome putu k Europskoj uniji mora se održati, nastavljajući kretanje ustrajno naprijed. Izmjene Izbornog zakona ostaju imperativ i moraju se provesti bez odgode", objavio je Čović na svome X profilu.

On se u Mostaru zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH susreo i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je u Mostar stigao zrakoplovom Air Serbia koja je na taj način simbolično uspostavila zrakoplovnu liniju između Beograda i Mostara.

Sugovornici su govorili o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji kao i stanju u regiji. Vučić je u obraćanju medijima naveo kako je iznimno sretan zbog uspostavljanja zrakoplovne linije srbijanske metropole s hercegovačkim središtem.

Organizirana svečana večer

"To je od velikog značaja za Srbiju i BiH i povezivanje svih naših naroda, a dodatno povezuje i naše poslovne zajednice", rekao je Vučić. On se u Mostaru zasebno susreo s Lajčakom, s kojim je razgovarao i srpski čelnik iz BiH Milorad Dodik. 

Za okupljene lidere organizirana je svečana večera, a oni će sudjelovati na sutrašnjoj ceremoniji otvaranja 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024. kojega će otvorenim proglasiti hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković bi ujutro trebao stići u Mostar gdje su predviđeni razgovori s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Pročitajte više